Joe Biden și-a pus amprenta pe politica internă și internațională vreme de jumătate de secol. La început, era considerat mult prea tânăr pentru a reuși, iar la final... mult prea bătrân.
Carismatic și jovial, Biden a fost pe rând senator de Delaware, vicepreședinte și, în cele din urmă, președinte. În plan extern, Joe Biden a susținut Ucraina în războiul său cu Rusia. Dar și Israelul, în pofida nemulțumirilor personale cu privire la premierul Benjamin Netanyahu. Ultimul an al președinției sale a fost umbrit de gafele devenite celebre și de pierderile sale de memorie.
Începutul în politică, urmărit de tragedii
La începutul carierei politice, Joe Biden a devenit senator la doar 30 de ani. La câteva săptămâni, soția sa, Neilia, și fiica lor în vârstă de un an, Naomi, au murit într-un accident de mașină. Joe a rămas singur cu doi copii și s-a gândit să renunțe la cariera politică, dar liderul majorității democrate l-a convins să meargă mai departe.
Trei ani mai târziu, Joe Biden a cunoscut-o la o întâlnire pe Jill Jacobs, o profesoară de care s-a îndrăgostit. S-au căsătorit doi ani mai târziu și au avut o fiică. Joe Biden a avut șase mandate și a devenit unul dintre cei 20 cei mai longevivi senatori americani. În 2009, Joe Biden a preluat funcția de vicepreședinte al Statelor Unite, în echipa lui Barack Obama. Apoi, în 2021, a devenit cel de-al 46-lea președinte american.
Măsuri împotriva permiselor port-armă
Pe plan intern, Joe Biden a pledat pentru înăsprirea legislației privind permisele de port-armă. Asta din cauza numărului mare de atacuri armate comise în întreaga țară, îndeosebi în școli. Administrația Biden a modificat legea, pentru a-i obliga pe cei care vând arme de foc să verifice profilul cumpărătorilor.
Sprijinul pentru Kiev
Pe plan extern, Joe Biden și-a declarat în nenumărate rânduri sprijinul pentru Ucraina, invadată de Federația Rusă. Datorită lui, Washington a fost cel mai important susținător al Ucrainei.
„Știm ce se întâmplă dacă Putin reușește să subjuge Ucraina. Putin nu se va opri la Ucraina. Nu este vorba doar despre Ucraina, este vorba despre mult mai mult decât Ucraina. Toată Europa va fi amenințată. Nu vom lăsa să se întâmple asta. Statele Unite sunt puternice alături de Ucraina.”, spunea Joe Biden în luna iunie a acestui an.
În ultimele luni din mandat, Biden l-a primit pe omologul său ucrainean la Casa Albă. Volodimir Zelenski i-a prezentat la sfârșitul lunii septembrie planul său pentru încheierea războiului, denumit de oficialii de la Kiev și „Planul Victoriei”. Prin această acțiune, Joe Biden a arătat întregii lumi că ambele țări vor lucra la armonizarea pozițiilor lor pe acest plan și la implementarea următorilor pași. Scopul comun este o victorie justă pentru Ucraina.
Critici pentru premierul israelian
De la izbucnirea războiului din Fâșia Gaza în octombrie anul trecut, Statele Unite și-au arătat sprijinul pentru Tel Aviv, prin vocea lui Joe Biden. Liderul de la Casa Albă a știut să fie ferm atunci când a considerat că premierul de la Tel Aviv exagerează în atacurile comise în enclavă. Mai mult, pentru prima dată, președintele american a pus în mod public condiții pentru sprijinul militar american acordat Israelului.
„În opinia mea, el (Benjamin Netanyahu n.r.) face Israelului mai mult rău decât bine. Ceea ce face contravine cu (principiile n.r.) Israelului. (…) Există linii roșii pe care dacă (Benjamin Netanyahu n.r.) le depășește… Nu poți admite ca încă 30 de mii de palestinieni să moară. Există multe alte modalități pentru a face față traumei provocate de Hamas.”, a declarat Joe Biden într-un interviu cu Jonathan Capehart de la MSNBC.
Gafe monumentale
Activitatea sa politică a fost marcată și de gafe nevinovate. Încă de când era vicepreședinte, Joe Biden a adormit în timp ce Barack Obama ținea un discurs.
Însă în ultimul an ca președinte, greșelile s-au înmulțit. La summitul NATO din iulie, Biden l-a confundat pe Zelenski cu Putin, iar pe vicepreședinta Kamala Harris cu Donald Trump.
De aici, multe voci care s-au arătat îngrijorate de felul în care Joe Biden, ajuns la 81 de ani, ar putea conduce cea mai puternică țară din lume. În urma prestației slabe de la dezbaterea prezidențială cu Donald Trump, rivalul republican, Joe Biden a fost nevoit să se retragă din cursa pentru un al doilea mandat și a nominalizat-o pe Kamala Harris pentru învestitura democrată.