Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poluarea reduce speranța de viață din New Delhi cu aproape un deceniu

Speranța de viață din una dintre cele mai poluate orașe din lume, New Delhi, este cu aproape un deceniu mai mică din cauza particulelor apărute în urma arderii de combustibili fosili, potrivit unui studiu realizat de o instituție de cercetare din SUA, citat de Aljazeera.

Publicat marți, studiul Energy Policy Institute din cadrul Universității din Chicago (EPIC), a concluzionat că afecțiunile de inimă și plămâni, cauzate de de particulele PM2.5, reduc cu opt ani speranța de viață din statele indiene Uttar Pradesh și Bihar, care reprezintă casa a peste 300 de milioane de oameni.

De-a lungul Asiei de Sud, viața unui om de rând ar fi cu cinci ani mai lungă dacă nivelurile de particule fine, precum PM2.5, ar îndeplini standardele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit indexului „Air Quality Life”, realizat de cercetătorii EPIC.

În România, poluarea aerului contribuie la reducerea standardului de viață cu 0.9 ani, în timp ce, la nivel global, standardul de viață este afectat negativ cu mai mult de doi ani.

PM2.5, care are, mai mult sau mai puțin, diametrul unui fir de păr uman, pătrunde adânc în plămâni după care intră, ulterior, în sânge. În 2013, Națiunile Unite le-au clasificat ca un agent cauzator de cancer.

OMS precizează că densitatea de particulele PM2.5 în aer nu ar trebui să depășească 15 micrograme per metru cub în 24 de ore sau cinci micrograme per metru cub, de-a lungul unui an întreg.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE