Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cehia vrea să construiască primul cartier neutru din punct de vedere climatic. Investiția va costa 2,3 miliarde de euro

Praga pregătește un proiect important privind decarbonizarea. Este vorba de construcția primului cartier neutru din punct de vedere climatic al orașului, care nu va folosi gaz sau cărbune. Conform unui studiu aprobat de Consiliul Local din Praga, acesta va fi construit pe cel mai mare teren dezafectat din centrul orașului.

Proiectul va costa 2,3 miliarde de euro și ar putea asigura independența cartierului față de resursele tradiționale, potrivit autorităților. Când va fi gata, acesta va fi primul cartier urban neutru din punct de vedere climatic din Cehia.

Cehia vrea independență energetică

Vom îndeplini planul climatic al capitalei până în 2030 și, în același timp, vom reduce semnificativ dependența noastră de gazul rusesc, pentru că astfel vom economisi aproximativ 29 de milioane de metri cubi de gaz.

Michal Hroza, consilier pentru infrastructură: ”Vom îndeplini planul climatic al capitalei până în 2030 și, în același timp, vom reduce semnificativ dependența noastră de gazul rusesc, pentru că astfel vom economisi aproximativ 29 de milioane de metri cubi de gaz.”

Proiectul implică utilizarea căldurii de la așa-numitul Energocentru, un centru energetic care va fi construit la Stația Centrală de Tratare a Apelor Uzate și care va genera căldură folosind apele uzate. Stația de tratare procesează acum trei metri cubi de apă pe secundă, iar temperatura nu scade sub 15 grade Celsius pe tot parcursul anului.

Pavel Valek, director general Compania de Administrare a Apei din Praga: ”Putem încălzi apa până la 110 grade prin intermediul unor pompe de căldură puternice și putem alimenta cu această energie sistemul de apă caldă.”

Noul cartier din capitală se va întinde pe o suprafață de peste 100 de hectare și va găzdui până la 25.000 de locuitori în 11.000 de apartamente.

Centrul energetic va fi construit chiar aici și ar trebui să fie gata până la sfârșitul acestui deceniu. Apoi ar trebui să alimenteze cu energie aproximativ o cincime din oraș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE