Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia. Proteste, după ce liderul partidului de guvernământ a afirmat că alcoolul consumat de femei ar fi redus rata natalității

Câteva sute de femei s-au adunat în fața casei liderului partidului de guvernământ din Polonia, pentru a protesta, după ce acesta a afirmat că alcoolul consumat excesiv de femei ar fi dus la o rată scăzută a natalității în țară.

„Un bărbat trebuie să bea în exces 20 de ani pentru a deveni alcoolic, o femeie are nevoie doar de doi ani” a adăugat Kaczynsky, fără să aibă vreo dovadă medicală pentru aceste afirmații.

Kaczynski, liderul partidului Lege și Justiție, a declarat că dacă femeile tinere vor continua să bea la fel de mult ca bărbații, nu vor mai face copii.

Politicieni din opoziție, activiști și celebrități locale au calificat afirmațiile politicianului drept absurde patriarhale.

Marta Lempart, activistă pentru drepturile femeilor și lider al protestului: Suntem aici astăzi pentru a vă reaminti că nu vom renunța și că știm că lucrurile vor reveni la normal, că lucrurile vor fi așa cum trebuie, că Polonia va fi o țară unde există libertate, egalitate, democrație.

Protestatarii spun că rata scăzută a natalității din Polonia e cauzată de interzicerea avortului, lipsa accesului la educație sexuală și la proceduri in vitro, precum și inflația ridicată.

Jolanta Zjawinska, protestatară: Aceasta este drama, noi, ca femei, am încetat pur și simplu să mai existăm. Ceea ce se întâmplă când vine vorba de drepturile femeilor este că, teoretic, avem garantate toate drepturile, dar nu putem lua aproape nicio decizie cu privire la corpul nostru. A fost introdusă o interdicție categorică și absolută a avortului.

În fața casei politicianului Jaroslaw Kaczynski, protestatarii au scandat împotriva interzicerii a avortului, care a intrat în vigoare anul trecut, precum și împotriva politicilor care au sistat finanțarea de către stat a fertilizării in vitro.

Protestul a avut loc într-o zi simbolică, ce a marcat 104 ani de când femeile din Polonia au câștigat dreptul la vot. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE