Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia, pregătiri pentru a respinge o invazie rusă, prin construirea unei linii de fortificație

Polonia va construi o amplă linie de fortificații la granița de est, de teama unei posibile invazii rusești. Premierul polonez a anunțat investiții de peste 2,3 miliarde de euro. Linia de apărare va fi ridicată la granița cu Belarus, principalul aliat al Rusiei, și la frontiera cu exclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică.

„Scutul estic”

Proiectul numit „Scutul estic”, cu o lungime de 400 de kilometri, trebuie să protejeze nu doar Polonia, dar și granițele Uniunii Europene, a spus șeful executivului de la Varșovia. Autoritățile poloneze se tem că țara ar putea să devină următoarea țintă a Rusiei, după ce armata Moscovei a invadat Ucraina și a ocupat vaste teritorii într-un război de agresiune ce durează de peste doi ani.

Donald Tusk, prim-ministrul Polonei: „Am numit acest Plan Național de Apărare „Scutul Estic”. Da, va fi un scut care ne va proteja de atacurile dinspre est, dar, mai presus de toate, va avea sarcina de a descuraja inamicul. Acesta, „Scutul de Est”, sistemul de fortificații, va consolida 400 de kilometri de la granița cu Rusia și Belarus. Va fi un element de intimidare, un element de îndepărtare a războiului de la granițele noastre.”

După agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Polonia și-a majorat semnificativ investițiile pentru modernizarea armatei și achiziția de tehnică militară modernă. Varșovia implementează o serie de programe în sumă de mai multe miliarde de euro pentru achiziția de tancuri,  avioane de luptă, sisteme de artilerie și de apărare aeriană.

În prezent, țara alocă aproape 4% din PIB pentru apărare, fiind printre țările-lider în NATO după volumul investițiilor militare. Varșovia este, de asemenea, unul dintre principalii donatori de tehnică militară pentru Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE