Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia întărește granițele cu Belarus. Varșovia e îngrijorată din cauza mercenarilor Wagner veniți din Rusia

Polonia trimite mai mulți soldați la granița sa estică cu Republica Belarus, anunță ministrul apărării de la Varșovia.

Decizia vine după ce în țara vecină au ajuns mii de mercenari din gruparea Wagner.

Cererea de suplimentare a efectivelor militare venise din partea poliției de frontieră din Polonia. Aceasta ceruse Ministerului Apărării să trimită încă o mie de militari în zonă. Pe granița dintre cele două state sunt deja peste o mie de soldați din Polonia.

Alte trupe au fost trimise săptămâna trecută, după ce două elicoptere belaruse au intrat pentru scurt timp în spațiul aerian polonez în timpul unui exercițiu de antrenament.

În ultima vreme, situația din regiune este motiv de preocupare pentru oficialii de la Varșovia și cei ai NATO.

Mercenarii din grupul paramilitar rus Wagner, care s-au refugiat în Belarus, au efectuat exerciții militare în apropierea graniței cu Polonia, membră a NATO.

Polonia avertizează că Rusia folosește trupele Wagner pentru a destabiliza regiunea

La finalul lunii iulie, prim-ministrul polonez a avertizat că soldații Grupului Wagner s-au apropiat de Gura Suwalki, un coridor terestru strategic între Belarus și exclava rusă Kaliningrad.

Polonia consideră că prezența forțelor Wagner este cea mai recentă dintr-o serie de provocări orchestrate de Rusia pentru a destabiliza regiunea.

Wagner a ajuns în Belarus după rebeliunea sa de scurtă durată de la începutul verii, dar există tensiuni la graniță de doi ani, de când a început să sosească dinspre est un număr mare de migranți din Orientul Mijlociu și Africa. Polonia numește acest val de migrație o formă de război hibrid.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE