Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politologul Cristian Pîrvulescu despre reforma pensiilor speciale: ”Marcel Ciolacu înțelege acum că nu are altă alternativă”

După ce variantele de eliminare a pensiilor speciale din România au fost criticate de Comisia Europeană și Banca Mondială, ceea ce pune în pericol inclusiv fonduri de miliarde de euro. Marcel Ciolacu, șeful PSD, a numit pensiile speciale ”ciumă”Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit în direct la Euronews România despre riscurile care vin la pachet cu o reformă a pensiilor.

”Trebuie să ne gândim în primul rând la rocadă, deși domnul Ciolacu a făcut declarații care păreau să ducă la ideea că nu vom aplica niciodată o reformă serioasă a pensiilor speciale pe de o parte, și a pensiilor în general pe de altă parte. Sunt două reforme diferite. Acum înțelege că nu are altă alternativă.

Există riscuri și dacă face reforma, și dacă nu o face. Dacă o face, riscul este acela ca cei care se simt afectați de ea să voteze cu adversarii, dar dacă nu o faci, riscul este să trimiți România într-o situație dificilă. Nu știu neapărat dacă faliment, dar într-o situație foarte dificilă în condițiile în care bugetul de pensii este deja serios deficitar. Este o reformă care a fost asumată de România. Cei care se aflau la guvernare în acel moment reprezentau România.”

”Pensia de stat nu va fi suficientă”

Politologul Cristian Pîrvulescu a afirmat că dacă nu vor fi luate măsuri, vom asista la o prăbușire a sistemului și a adăugat că în prezent, pensia de stat nu este suficientă în România.

”Alternativa este să asistăm la prăbușirea sistemului, domnul Ciolacu a zis-o. Nu se poate ca deficitul să vină din pensiile speciale, nu este moral, nu este etic ca toată lumea să sufere. Trebuie să se găsească o soluție pentru aceste grupuri.

Un lucru pe care îl știm, cel puțin cei din generația mea am devenit conștienți pentru că nu mai avem mult până la pensie, și anume că pensia de stat nu va fi suficientă. Din motivele pe care le știm: faptul că a scăzut natalitatea, există un număr destul de mic de persoane în câmpul muncii, un număr foarte mare de pensionari și asta face ca sistemul să nu fie unul sustenabil. Suntem într-un moment în care piața muncii cunoaște schimbări revoluționare.”

Țara noastră riscă să piardă fondurile din PNRR

România va pierde bani din PNRR pentru că nu a îndeplinit reformele cerute de Comisia Europeană. Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, trebuie să anunțe Comisia Europeană la ce proiecte renunță. Și asta, până la 30 aprilie.

”Până una alta, știm că domnul Boloș trebuie să se ducă la Bruxelles să renegocieze, dacă este posibil acest lucru, știm că va fi foarte dificil să renegocieze pentru că trebuie să ne gândim la punctul de vedere al Comisiei. S-a negociat foarte serios, au fost discuții tehnice care s-au purtat luni de zile, s-a ajuns la o concluzie și acum ar trebui să se revină asupra ei. Dacă s-ar reveni în cazul României ar trebui să se revină și în alte numeroase cazuri, ori așa ceva nu este posibil.”

Ce alegere vor lua politicienii: să piardă pensiile speciale sau banii din PNRR?

”În continuare speră să împace, cum se spune românește, și capra și varza. Speră să poată face o reformă, dar să nu fie categorică, astfel încât să vină banii din PNRR și nici 200.000 plus familiile lor să nu voteze cu AUR, pentru că aici este întreaga problemă. Și de aceea trebuie reformat și sistemul de salarizare. România a avut o creștere economică ani de zile pentru că s-a bazat pe salarii mici.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE