Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, ținută în șah cu banii din PNRR. Țara noastră riscă să piardă fondurile

România va pierde bani din PNRR pentru că nu a îndeplinit reformele cerute de Comisia Europeană. Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, trebuie să anunțe Comisia Europeană la ce proiecte renunță. Și asta, până la 30 aprilie.

România ar trebui să primească pentru investiții și dezvoltare până în 2026 29 de miliarde de euro. La un an de când a intrat în vigoare acest plan de redresare și reziliență țara noastră a tras mai puțin de un miliard. Banii s-au dus pe softul pentru casele de marcat ale ANAF și pe avansuri la lucrări de infrastructură rutieră. Deocamdată, Comisia Europeană evaluează cererea de plată numărul doi, în valoare de aproape trei miliarde, trimisă de executivul Ciucă în decembrie anul trecut.

”Suntem în situația în care avem al doilea cel mai complex Plan Național de Redresare și Reziliență după Italia. Sunt 507 jaloane și ținte în PNRR, în timp ce Italia are 527 de jaloane și ținte la un buget de 190 de miliarde de euro. Aici să știți că nu e un lucru foarte simplu,” a spus Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ce proiecte pot rămâne fără finanțare?

E greu, numai că România nu a făcut nici reforma pensiilor, nici pe cea a salarizării și este în urmă și cu documentația pentru achiziții. Experții susțin că România nu mai este sigură de banii de la Comisia Europeană.

”Ba mai mult, Guvernul în ședința de miercuri a aprobat un număr de trei memorandumuri prin care a mandatat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ca să negocieze cu Comisia Europeană reducerea de grant, care o știm cu toții. Al doilea mmorandum a fost pentru lista de investiții în capitolul Repower EU. Al treilea memorandum a fost cel legat de circumstanțele obiective și deja cunoaștem problematica discutată în spațiul public a plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, a înlocuirii magistralei șase de metrou cu magistrala patru, dar și a prețului la materiale și utilitățile publice care au influențat proiectele de infrastructură și suntem în situația în care să ne revizuim țintele asumate prin PNRR față de Comisia Europeană,” a spus Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Dacă nu respectăm angajamentele, riscul este ca în 2024, an electoral, să nu mai primim niciun ban din PNRR. Avertismente au venit și de la Banca Mondială care menționa că vom rata obiective importante. Până acum, România a primit șase miliarde de euro din PNRR, dar banii nu au fost cheltuiți, deși au fost deschise șantiere în așteptarea sumelor de la Comisia Europeană.

Printre marile proiecte care pot rămâne fără finanțare sunt metroul de la Cluj, cele 27 de spitale și campania de reîmpădurire. Toate recomandările sunt ca România să lucreze mai eficient și bine ar fi ca șansa țării noastre, care se închide peste trei ani, să nu fie ratată din nou.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE