Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politologul Cristian Pîrvulescu despre greva din educație: Acest moment va avea ponderea sa în alegerile din 2024

Este a treia zi de grevă a profesorilor. Nemulțumiți de salarii, dascălii refuză să predea și pregătesc un protest amplu în fața Palatului Victoria, joi, cu 15 mii de oameni. Noua lege a salarizării unitare nu este finalizată, iar promisiunile venite de la Palatul Victoria nu sunt nici pe departe pe placul profesorilor. Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit în direct la Euronews România despre efectele grevei pe termen lung asupra societății românești.

”În momentul în care se fac anumite cereri trebuie să se facă în funcție de situația bugetară. Mai ales că vorbim despre o lege a salarizării care urmează să stabilească anumite criterii și în funcție de care s-ar putea face într-adevăr presiuni. Acum nu există, va fi votată cel mai probabil în toamnă și va intra în funcțiune în ianuarie 2024. Eu pot să înțeleg supărarea și pot să fiu de acord că salariile sunt indiscutabil mici, dar problema e dacă putem rezolva situația și cum. Eu nu cred că profesorii și liderii de sindicat trăiesc în altă țară decât noi. Nu cred că nu știau că urmează o rocadă, pentru că ea a fost anunțată în mod efectiv de un an și jumătate și că în acest moment nu se pot lua decizii. Oricâte presiuni ar face, nu vor putea obține.”

Nicolae Ciucă își depune vineri mandatul de premier. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață de șeful Guvernului. Asta, deși, liderul PSD, Marcel Ciolacu, cel care ar trebui să preia postul rămas vacant, a cerut ca negocierile pentru viitorul guvern să fie suspendate, până ce greva profesorilor va înceta.

”În momentul în care primul-ministru își depune demisia, din acel moment vorbim despre un guvern interimar sau poate rămâne domnul Ciucă până când noul Guvern va prelua mandatul. Știm că perioada asta va fi foarte scurtă de data asta. Nu suntem într-o perioadă post-electorală în care negocierile pot dura săptămâni. În cazul acesta negocierilor vor dura doar câteva zile. Ne putem aștepta ca la începutul lunii iunie să avem un nou Guvern care să guverneze România pentru următorul an și jumătate.”

Găsirea unei soluții de compromis

Cristian Pîrvulescu a spus că efectele grevei vor fi observate la alegerile din 2024.

”Declanșarea grevei în acest moment mi se pare greu de înțeles. Nu are nimeni de câștigat pentru că sindicatele nu vor obține mare lucru. Profesorii nu vor obține în acest moment mare lucru. Partidele de guvernământ și PNL-ul, în primul rând, vor fi grav afectate. Per total, România este cea care pierde. Oamenii nu vor uita. Vor ține minte acest moment și el va avea ponderea sa în alegerile din 2024. Alegerile din 2024 sunt cruciale pentru că sunt patru la rând. Ele vor defini starea politică a României pentru încă patru ani de zile.”

Politologul a comparat greva din România cu mișcările sociale din străinătate și a spus că singura soluție este găsirea unei soluții de compromis pentru toate părțile.   

”Este evident că unora le-au venit idei din Franța sau din alte țări. Sunt țări care au fost marcate grav de mișcări sociale pentru că unii au încercat să folosească orice slăbiciune pentru a pune țările într-o situație complicată. Dar în România, în acest moment, cererile sindicatelor nu pot fi rezolvate pentru că nu are cine să le rezolve. Viitorul guvern, da. Dar e normal să începi o nouă guvernare cu o grevă și cu o presiune? Într-o asemenea situație trebuie să se găsească o situație de compromis pentru că sindicatele vor trebui să prezinte ceva sindicaliștilor. Sunt greu de găsit pentru că nu sunt soluții, nu există fonduri. Pe de altă parte lucrurile vor funcționa cu noua lege a salarizării, care va fi discutată abia în toamnă și votată. În funcție de acea lege lucrurile pot evolua. Aș vedea o grevă, dacă va fi nevoie, în momentul acela, pentru a face presiune pe Parlament, pe partidele politice, pe Guvern, pentru a îmbunătăți indicii de acolo.”  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE