Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Scandalul "vize pentru mită" zguduie guvernul anti-imigranți din Polonia, înainte de alegeri

Cu exact o lună înainte de alegerile generale cruciale, partidul naționalist polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS) se străduiește să țină sub control un scandal care e pe cale să escaladeze și în care oficiali au fost concediați, iar alții au fost arestați și acuzați pentru o presupusă schemă de mită pentru acordarea de vize poloneze, potrivit Politico.

Guvernul polonez se mândrește cu o atitudine dură față de imigrație, dar acuzația care stă la baza scandalului este că agenții săi din consulatele din întreaga lume, în special din Africa și Asia, au acordat vize poloneze și acces la UE în schimbul unor șpăgi generoase. Presa poloneză a declarat că aproximativ 250.000 de vize au fost acordate începând cu 2021, pentru mii și chiar zeci de mii de euro fiecare.

Potrivit unor rapoarte, migranții au folosit vize poloneze cu intrări multiple pentru a călători în Mexic și apoi pentru a intra în Statele Unite. Liderul opoziției, Donald Tusk, a simțit miros de răzbunare și a calificat evenimentele în desfășurare drept "cel mai mare scandal al secolului XXI în Polonia".

Cum încarcă autoritățile din Polonia să stingă scandalul

Ministerul polonez de externe a anulat vineri toate contractele cu companii externe care să ajute la procesarea vizelor, l-a concediat pe șeful departamentului său juridic și de conformitate, Jakub Osajda, și a promis că va efectua un "audit extraordinar" al departamentului său consular din Varșovia și al consulatelor poloneze din întreaga lume.

Adjunctul ministrului de externe însărcinat cu afacerile consulare, Piotr Wawrzyk, a fost concediat pe neașteptate la 31 august și înlăturat din funcția de candidat parlamentar al PiS. Acesta se pare că a fost spitalizat joi seara. El nu a fost inculpat.

După demiterea lui Wawrzyk, ziarul Gazeta Wyborcza a relatat că ancheta s-a concentrat asupra unui sistem prin care cetățenii din afara UE ar fi plătit până la 5.000 de dolari pentru o viză poloneză.

Vize cu intrări multiple au fost acordate, de asemenea, unor indieni care le-au folosit pentru a călători în Mexic în încercarea de a trece în SUA; unii dintre solicitanții de vize se pare că s-au dat drept o echipă de filmare de la Bollywood, a relatat site-ul de știri Onet.

Sondajele realizate înainte de explozia scandalului arată că PiS are 38% susținere, iar Coaliția Civică a lui Tusk se află în urmă cu 30%, potrivit unui sondaj. Acest procent nu este suficient pentru ca niciunul dintre partide să guverneze singur după alegeri, ceea ce înseamnă că vor trebui să găsească parteneri de coaliție pentru a construi o majoritate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE