Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poliția din Rusia reține activiștii pentru drepturile omului de la organizația Memorial, câștigătoare a premiului Nobel pentru Pace în 2022

Autoritățile din Rusia au deschis un dosar penal împotriva lui Oleg Orlov, unul dintre liderii organizației non-guvernamentale Memorial, organizație care anul trecut a câștigat Premiul Nobel pentru Pace.

Oleg Orlov este acuzat că ar fi discreditat armata rusă care a invadat Ucraina. Acuzația are la bază un articol din Codul Penal folosit des în ultima vreme pentru a-i pedepsi pe rușii care condamnă invadarea Ucrainei, potrivit Euronews.

În cazul în care Oleg Orlov va fi pus sub acuzare, el riscă o pedeapsă grea cu închisoarea. Autoritățile ruse au percheziționat locuințele și birourile mai multor activiști pentru drepturile omului.

Acuzația de reabilitare a nazismului

Organizația Memorial transmite că cercetările ar fi legate de un dosar penal pe care Comitetul de anchetă al Rusiei l-a lansat împotriva activiștilor la începutul acestei luni. Ancheta a fost deschisă sub acuzația de reabilitare a nazismului, pedepsită cu până la cinci ani de închisoare.

Memorial gestionează o bază de date cu victime ale represiunii politice, iar printre numele acestora se numără trei persoane care au fost condamnate în perioada sovietică pentru colaborare cu Germania nazistă.

Oleg Orlov, copreședintele grupului, al cărui apartament a fost printre cele percheziționate, a calificat acuzațiile drept idioate în comentariile făcute marți reporterilor, înainte de a fi târât într-o secție de poliție de către un polițist mascat și îmbrăcat într-o vestă antiglonț.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE