Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poliția Chișinău: Rusia, implicată în destabilizări în Republica Moldova. Cum arată schema grupului criminal și ce sume primeau cei implicați

Poliția din Republica Moldova anunță că a dejucat un plan al Moscovei de destabilizare a țării. Șeful Inspectoratului General al Poliției spune că au fost reținute zeci de persoane care ar fi urmat să provoace dezordine la un miting antiguvernamental. Pentru anumite acțiuni, persoanele ar fi primit 10.000 de dolari, spune șeful IGP. 

El a declarat că sunt implicate și partide de opoziție din Republica Moldova. Incidentele ar fi trebuit să se producă la un miting organizat de așa numita ”Mișcare pentru Popor”, o organizație care cere guvernului să plătească integral facturile tuturor moldovenilor pentru lunile de iarnă.

Mișcarea, de natură politică pentru a destabiliza țara

Autoritățile susțin însă că mișcarea are alte scopuri, pur politice, și ar urmări destabilizarea Republicii Moldova. Așa că poliția a infiltrat un om în gruparea care ar fi pus la cale provocările.

"Noi trebuie să ne îmbrâncim în cordoanele de polițiști. Dar nu trebuie să-i lovim și să-i agresăm pe polițiști. Chiar dacă nu ne iese, facem fotografii din mai multe unghiuri. Ni s-a spus să îndeplinim misiunea, doar așa primim banii.", a declarat reprezentantul Poliției Chișinău.

Cei implicați în diversiunea de care vorbește poliția din Republica Moldova urmau să fie repartizați în grupuri alcătuite din zeci de persoane și plătiți cu câteva mii de dolari fiecare.

"Am nevoie cel puțin de două grupuri, de 50 de oameni. Când am oamenii, pot suna și anunța condițiile. Dacă sunt 50, 30 de oameni, voi discuta despre sume bune de bani, câte 3000 (de dolari) pentru fiecare."

„În această noapte, toți membrii grupurilor au fost documentați", a adăugat șeful IGP, care a prezentat și schema grupului criminal și a curatorului acestora.

Poliția de frontieră a Republicii Moldova anunță că în ultimele zile a interzis intrarea în țară a aproape două sute de persoane. Între acestea ar fi un un membru al grupării paramilitare Wagner.

După apariția informațiilor, o parte dintre cei care formează așa numita Mișcare pentru Popor au anunțat că nu mai iau parte la miting.

Recent, serviciile de informații americane au declasificat informații conform cărora Rusia va încerca să răstoarne guvernul pro-european de la Chișinău prin manifestații de stradă.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională din Statele Unite a spus că aceste informaţii, plus detalii suplimentare, au fost trimise autorităţilor de la Chișinău pentru ca acestea să poată investiga în continuare şi să întrerupă planurile ruseşti.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE