Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova caută soluţii pentru securizarea spaţiului său aerian

Publicat de: Mirabela Vasile

Republica Moldova caută soluţii pentru a garanta securitatea spaţiului său aerian şi negociază în acest sens cu producători de sisteme de apărare antiaeriană, relatează vineri agenţia EFE.

Anunțul a fost făcut vineri de Ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi.

"Înainte, apărarea antiaeriană nu era considerată o prioritate. Dar am văzut de mai multe ori rachete ruseşti zburând pe deasupra Moldovei în direcţia vestului Ucrainei. Necesitatea protejării spaţiului nostru aerian a devenit acum una urgentă", a spus Nosatîi la postul de televiziune JurnalTV.

Autoritățile moldovene, negocieri cu producătorii de sisteme de apărare antiaeriană

Astfel, oficialul de la Chişinău negociază în prezent cu producători de sisteme de apărare antiaeriană, în căutarea "celei mai bune oferte în termeni de preţ şi utilitate", a precizat Anatolie Nosatîi, recunoscând totodată că achiziţia unor astfel de echipamente militare necesită mult timp şi mulţi bani.

"Inclusiv achiziţia unor sisteme cu rază medie de acţiune implică un preţ excesiv pentru noi. Vorbim de sute de milioane de euro sau chiar de un miliard dacă dorim (sisteme) Patriot sau S-400", a exemplificat ministrul moldovean.

Chiar dacă Republica Moldova ar avea bani pentru asemenea sisteme, livrarea lor nu s-ar putea face rapid, întrucât între plasarea comenzii şi primirea echipamentelor ar fi nevoie de o perioadă de timp cuprinsă între un an şi jumătate şi doi ani, a precizat el.

"Partenerii noştri studiază opţiuni de consolidare a sistemelor de apărare existente pentru garantarea securităţii la scară continentală", a mai menţionat ministrul Anatolie Nosatîi, semnalând de asemenea că Republica Moldova primeşte echipamente şi asistenţă de asemenea prin Facilitatea Europeană pentru Pace, din care anul trecut Chişinăul a primit 47 de milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE