Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poate fi gaming-ul considerat un sport? Gabriel Toncean: ”A confunda sportul cu un joc de calculator constituie o greșeală”

Până când vom mai avea echipe românești de fotbal calificate în grupele Champions League, avem o echipă românească de Counter Strike ce va juca la cea mai importantă întrecere mondială pentru acest joc video. Se numește Nexus și a reușit o performanță istorică, cu atât mai demnă de discutat cu cât sporturile electronice sunt în continuare considerate o joacă în România, iar cei care le practică la nivel profesionist sunt rar văzuți ca fiind sportivi.

Gaming-ul necesită o pregătire fizică

Cătălin Stănescu, căpitanul echipei Nexus, a vorbit la Euronews România despre pregătirea pentru un meci și despre performanțele echipei sale.

Cătălin Stănescu, căpitanul echipei Nexus: “Toată lumea din România știe ce înseamnă fotbalul, însă foarte puțini știu despre Esports. Este o comparație destul de bună. Aceste două lucruri sunt destul de similare. La Esports trebuie să te antrenezi ca să faci performanță. Ai o echipă în spate, care te ajută să ajungi la performanțele la care ajungi, psihologi, antrenori, un staff care îți asigură tot ce ai nevoie, echipament. Cum la fotbal ai ghete mai performante, jartiere ș.a.m.d., la fel și în cazul Esports ai nevoie de un mouse performant, tastatură, căști, monitor, calculator și toate trebuie să fie foarte performante.

Competiția la care noi am jucat și am reușit să ne calificăm este cea mai mare din lume, cu echipe de pe toate continentele. Cele mai bune echipe. Noi am ajuns în stagiul de regional, de Europa. Acesta va fi offline, aici în București.”

Deși este văzută drept o joacă, industria Esports presupune multă pregătire, iar efortul este similar cu un sport „tradițional”.

Cătălin Stănescu, căpitanul echipei Nexus: ”Este importantă și o pregătire fizică și o dietă adecvată pentru că stând foarte mult la calculator și antrenându-te multe ore, ai nevoie să ieși din mediu ăsta de sedentarism. Noi petrecem în jur de opt ore antrenându-ne. Chiar nu este o joacă. Depui foarte multe efort în acest domeniu.”

Există și păreri care susțin că gaming-ul nu este un sport real

Gabriel Toncean, vicepreședinte al Agentiei Naționale pentru Sport susține că gaming-ul nu se încadrează în caracteristicile unui sport real.

Gabriel Toncean, vicepreședinte al Agentiei Naționale pentru Sport: “Gaming-ul nu cred că este un sport. Nu reprezintă o disciplina sportivă autentică. A confunda sportul cu un joc de calculator, oricât de avansat tehnologic ar fi, constituie una dintre marile greșeli de neiertat, pe care generațiile viitoare , ni le vor reproșa.

Nu sunt împotriva unei reglementări legislative corecte a domeniului jocurilor electronice, însă de aici până la a recunoaște gaming-ul ca disciplină sportivă oficială, este o distanță uriașă. Ca părinte în primul rând, ca om și ca vicepreședinte al Agentiei Naționale pentru Sport, consider că România trebuie să rămâna țara în care sportul este sinonim cu activitățile fizice susținute, iar gaming-ul să activeze în continuare sub tutela educației sau a cercetării.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE