Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Esports la nivel profesionist. Cluburile de fotbal au înființat secții de gaming

Industria jocurilor video a ajuns la o valoare de miliarde de euro la nivel global, iar gaming-ul a depășit stadiul de simplă pasiune a tinerilor. Mai nou, au apărut primele secții de Esports în cadrul cluburilor sportive.

Un exemplu este Rapid, acolo unde au fost transferați jucători de FIFA care să reprezinte clubul în competițiile naționale și internaționale. Iar România îi are pe cei mai buni jucători de Counter Strike sau League of Legends din lume.

Diferențe între sportul tradițional și cel electronic

Într-o perioadă în care industria de gaming crește pe zi ce trece, au apărut primele cluburi care au înființat secții de sport electronic. La clubul Rapid există departamentul Esports și chiar au fost încheiate primele contracte de jucători profesioniști. Unul dintre cei mai în formă jucători de FIFA, Daniel ”Dancos” Constantinescu, s-a alăturat recent echipei din Giulești. Fost jucător de fotbal la nivel de liga a treia, Daniel spune că nu sunt foarte multe diferențe între sportul tradițional și cel electronic.

”Investesc foarte mult timp, pentru că e foarte greu să evoluezi. Contează f mult să folosești acel timp cu cap: de ex să nu te joci opt ore și să nu înveți nimic. Mai bine te joci patru ore, iar o oră faci analiză să vezi ce greșești, după să te mai joci o oră să vezi ce greșești și să corectezi,” a declarat Daniel Constantinescu, jucător Rapid Esports.

Cum majoritatea jocurilor se desfășoară pe Play Station 5, investiția e pe măsură: 3-4 mii de euro costă toate cele necesare pentru ca un gamer să concureze la cel mai înalt nivel. Sprijinul familiei este și el important. 

Meciurile virtuale dintre echipele României

”La început recunosc că a fost ușor sceptică. A avut mici semne de întrebare, acum nu mai e cazul, mă susține necondiționat și nu există vreo problemă în privința a ceea ce vreau să fac,” a spus Daniel Constantinescu, jucător jucător Rapid Esports.

Meciurile virtuale dintre echipele cunoscute ale României au devenit o obișnuință în ultimii ani, iar evenimentele au fost urmărite de zeci de mii de oameni în mediul online. Și la Dinamo, responsabilii secției de Esports au planuri serioase, mai ales că echipa de PC a ajuns într-o semifinală de Europa League. Iar unii dintre gameri sunt foști fotbaliști.

”Pentru mine, a fost foarte ușor pentru că am jucat fotbal 15 ani, portar la Chiajna, și îmi e mult mai ușor să înțeleg tactic. Ideea e că știu cum gândește un jucător și mă pot pune în toate posturile,” a explicat Alexandru Negoiță, manager Dinamo.

În acest weekend, în cadrul Politehnicii București are loc cea mai mare competiție de jocuri video din ţară, cu premii de peste 20 de mii de euro. Vor fi cinci competiții pentru elevi și studenți, iar toate meciurile vor fi transmise live și vor fi comentate de jucători profesioniști și influenceri. La acest moment, România se laudă cu doi gameri de renume. Ana Dumbravă a fost desemnată cea mai bună jucătoare de Counter Strike în 2022, iar Andrei Pascu, cunoscut în lumea gamerilor ca ”Odoamne”, este primul român campion european de League of Legends.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE