Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PNRR: România a trimis Comisiei Europene prima cerere de plată de 2,6 miliarde euro din MRR

România a trimis joi Comisiei Europene o solicitare în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență pentru 1.8 miliarde euro în granturi și 789.7 milioane euro în împrumuturi, fără prefinanțare.

România trebuie să îndeplinească 21 de jaloane (măsuri de progres în direcția realizării unei reforme - n.red.), care acoperă investiții în mai multe domenii, printre care se numără eficiența energetică, transformarea digitală, sănătatea, impozitarea pensiilor, educația, justiția, combaterea corupției, gospodărirea apelor, mobilitatea durabilă.

Comisia dispune de două luni pentru a face o evaluare. Ulterior, Comisia transmite Comitetului economic și financiar al Consiliului UE evaluarea preliminară care arată dacă România a respectat jaloanele și țintele necesare pentru efectuarea plății.

Planul Național de Redresare și Reziliență al României se ridică la 14.2 miliarde euro sub formă de granturi și 14.9 miliarde euro sub formă de împrumuturi. România trebuie să realizeze investițiile și reformele descrise în plan, pentru ca plățile din MRR să fie acordate.


Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) are rolul de a atenua impactul pandemiei de COVID-19 și de a sprijini economiile și societățile din blocul comunitar pentru a adresa mai bine eventuale provocări și crize. Totodată, MRR are rolul de a facilita tranziția verde pentru a atinge până în 2050 neutralitatea climatică și pentru a avansa în parcursul către tranziția digitală, prin crearea de locuri de muncă și angrenarea tuturor statelor membre în aceste schimbări.

Prin MRR, Comisia colectează fonduri și ajută statele membre să pună în aplicare reforme și investiții care sunt în consens cu prioritățile Uniunii Europene, prin abordarea unor provocări specifice fiecărei țări.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE