Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PNRR, blocat din cauza pensiilor speciale. Ce proiecte rămân fără finanțare dacă Guvernul nu rezolvă blocajul

România va pierde peste 6 miliarde de euro, bani europeni, dacă nu duce la capăt reforma pensiilor speciale, care nu reprezintă un angajament negociabil pentru accesarea jalonului 3 din PNRR. Guvernul nu mai poate trimite alte cereri de plată spre Bruxelles până când nu rezolvă acest jalon de tip „linie roșie”. Legea care modifică pensiile speciale a picat la Curtea Constituțională și acum trebuie modificată în Parlament, însă guvernanții promit că vor debloca situația până în luna noiembrie a acestui an.

Anumite proiecte ar putea rămâne fără finanțare dacă Guvernul nu rezolvă acest blocaj.

România a încasat până acum 6,3 miliarde de euro din suma alocată pentru țara noastră. Guvernul speră ca în luna septembrie să primească încă 2,8 miliarde de euro, bani prevăzuți în a doua tranșă de plată. Executivul ar fi putut să depună și cererile de plată 3 și 4 în acest an, însă reforma pensiilor speciale a blocat întreg procesul. Cu alte cuvinte, există riscul ca România să încaseze tocmai în 2024 cele peste 6 miliarde de euro pe care ar fi putut să le primească în acest an.

Progres PNRR 22%

  • Alocare PNRR: 27 miliarde euro
  • Suma încasată până acum: 6,3 miliarde euro
  • Valoarea cererilor de plată #3 și #4: 6,3 miliarde euro

Această întârziere poate bloca mai multe proiecte finanțate cu bani europeni. De exemplu, cu banii din a treia tranșă de plată ar trebui achiziționate 3200 de microbuze electrice pentru elevii din mediul rural. De asemenea, aproximativ 3000 de cabinete ale medicilor de familie ar trebui renovate și dotate. Tot cu acești bani ar trebui dotate 900 de școli cu laboratoare de informatică. Nu în ultimul rând, 60 de instituții de sănătate publică ar trebui digitalizate. Printre acestea se numără Direcțiile de Sănătate Publică sau Agenția Națională a Medicamentului. Pe lângă aceste exemple, România trebuie să ducă la capăt și noua lege a salarizării, respectiv noua lege a pensiilor. Acestea sunt cuprinse în a patra cerere de plată.

Proiecte în așteptare

  • 3200 de microbuze electrice pentru elevii din mediul rural
  • 3000 de cabinete ale medicilor de familie ar trebui renovate și dotate
  • 900 de școli ar trebui dotate cu laboratoare de informatică
  • 60 de instituții de sănătate publică ar trebui digitalizate

La nivel european, bugetul PNRR este de 723 de miliarde de euro. Până în acest moment, statele membre au primit în jur de 153 de miliarde de euro. În fruntea clasamentului se regăsesc Italia, Spania și Grecia, state care au depus deja cererea de plată numărul 3. Există și exemple negative. De exemplu, Belgia încă nu a depus nicio cerere de plată.

PNRR la nivel european

Suma totală alocată: 723,8 miliarde euro

Suma distribuită: 153 miliarde euro

Țări care au depus cererea #3: Spania, Italia și Grecia

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE