Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pilotul de la bordul cargobotului Dali a încercat să încetinească nava înainte ca aceasta să lovească podul din Baltimore

Un cargobot de mărimea unui zgârie-nori a distrus un important pod din Baltimore, pe care circulau peste 30.000 de mașini zilnic. Echipajul navei Dali a emis un mesaj "SOS", în speranța de a evita un dezastru.

Clay Diamond, directorul executiv al Asociației Piloților Americani, a declarat, potrivit presei americane, că nava a suferit o "pană totală de curent" în jurul orei 1:20 a.m., ceea ce înseamnă că a pierdut atât puterea motoarelor, cât și energia electrică pentru sistemele de control și de comunicații ale navei.

Nava se deplasa cu 8 noduri (aproximativ 15 km/h), o viteză normală pentru acea zonă. Diamond a declarat că un generator diesel de rezervă a intrat în funcțiune, restabilind sistemele electrice – aceasta fiind posibila sursă a unui nor de fum negru vizibil în înregistrarea video a coliziunii.

Incapabil să încetinească nava, Diamond a declarat că pilotul, care avea mai mult de un deceniu de experiență, a transmis prin radio un mesaj SOS pentru ca podul Francis Scott Key să fie închis, evitând astfel o tragedie și mai mare. Cei 22 de membri ai echipajului de la bordul navei Dali au supraviețuit cu toții.

Diamond a declarat că este un fenomen neobișnuit ca o navă să se confrunte cu o pierdere totală de energie. "Nu este ceva nemaiauzit ca un pilot să aibă o avarie la motor, nu este atât de obișnuit să ai o pană totală de curent ca aceasta", a spus el.

Navele sub pavilion străin sunt obligate să aibă piloți la bord pentru a le ghida la intrarea și ieșirea din porturile americane. Piloții au cunoștințe detaliate despre canalele de navigație locale și parcurg un stagiu de ucenicie înainte de a deveni pe deplin calificați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE