Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pierderi de 7 miliarde de lei la Pilonul II de pensii. Care sunt cauzele

Cei aproape 7,5 milioane de români care contribuie la fondurile de pensii private Pilon II au pierdut în total 7 miliarde de lei din banii de pensie pe primul semestru din acest an. Adică, o pierdere medie de 7% pentru economiile private pentru bătrâneţe. O recunosc administratorii fondurilor care gestionează banii.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România spune că principele motive sunt inflația, expunerea pe titlurile de stat, dar și războiul din Ucraina. Mai exact cine se pensionează acum primește mai puțini bani decât cei care au făcut-o în luna decembrie anul trecut.

Și totuși există un plafon minim până la care pot scădea sumele acumulate în conturile de pensii. Potrivit legii, dacă suma scade sub nivelul contribuțiilor, atunci administratorul este obligat să completeze până la acest nivel.

Dacă fondul nu area capacitatea financiară pentru a face acest lucru, el va fi retras și se va căuta un nou administrator. Suma minimă, adică valoarea contribuțiilor totale, este garantată de stat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE