Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 120 de creșe noi, construite cu bani din PNRR. Nicolae Ciucă: „Acordăm atenția cuvenită tinerelor familii”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, că Guvernul va folosi banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a construi 124 de noi creșe, destinate unui număr de 7.000 de copii. De asemenea, Executivul a aprobat alocarea de fonduri pentru crearea posturilor necesare acestor unități de învățământ.

Nicolae Ciucă a fost prezent, joi dimineață, alături de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, la semnarea mai multor contracte finanțate din PNRR pentru construcția unor creșe.

„În ultimele luni, am reușit să operaționalizăm trei programe majore din PNRR. Primul a fost cel de eficiență energetică, cel de-al doilea - fondul local, iar cel de astăzi - construcția de creșe.

Sunt bani europeni și important este că cu o săptămână în urmă am reușit să operaționalizăm și programul național de investiții Anghel Saligny, program care de asemenea vine să pună în aplicare ceea ce am decis la nivelul Guvernului, astfel încât să coordonăm fondurile europene cu cele de la bugetul de stat.

Discutăm de programe mature care ar fi trebuit să se finanțeze din fonduri de la bugetul de stat. S-a reușit prin demersurile care s-au făcut la nivelul Ministerului Dezvoltării ca acestea să fie finanțate prin fonduri europene”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Șeful Executivului a afirmat că vor fi construite 124 de creșe noi destinate unui număr de 7.000 de copii.

„Sunt prioritățile pe care Guvernul și le-a asumat astfel încât să acordăm atenția cuvenită tinerelor familii. Sper ca această grijă de zi cu zi față de locul unde pot să-și lase copiii și să primească îngrijirea și educația pe care și le doresc, ușor-ușor să se diminueze prin aceste măsuri pe care le luăm.

Sunt măsuri de dezvoltare a infrastructurii pe care le aliniem cu măsurile pe care le luăm la nivelul Ministerului Educației.

Ieri am avut în primă lectură aprobarea a 3.500 de posturi, care se regăsesc și vor fi destinate inclusiv celor care își vor desfășura activitatea în aceste creșe noi”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Nouă contracte de investiții, semnate pentru construirea de creșe prin PNRR

 Nouă contracte de finanţare prin PNRR pentru construcţia de creşe, în valoare totală de 155,56 milioane lei au fost semnate joi dimineaţă, la Palatul Victoria. La ceremonie au fost prezenți primari celor nouă localități care au semnat contractele de finanțare pentru construirea de creșe noi prin PNRR.

Astfel, în Alba Iulia va fi construită o creșă de capacitate mare, iar valoarea investiției se ridică la 21,66 milioane de lei.

Creșe de mari dimensiuni cu bani din PNRR vor fi realizate în municipiul Suceava, în orașul Huși din Vaslui și în Râmnicu Vâlcea.

La Pitești va fi ridicată o creșă de dimensiuni medii cu 16,64 milioane de lei, bani din PNRR. O investiție cu aceeași valoare va fi realizată pentru construirea unei crește noi la Slobozia.

Tismana, orașul Carei din Satu Mare și Mediaș din Sibiu vor beneficia fiecare de câte 11,88 de milioane de lei din PNRR pentru a construi creșe de mici dimensiuni.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante.

Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creșele pornind de la 10 grade Celsius.

În funcție de mărimea lor, noile creșe vor asigura locuri pentru 40-110 copii și vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spatii administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Creșele vor fi finalizate și operaționale până la data de 31 decembrie 2025.

În 2021, Ministerul Dezvoltării a pornit un program guvernamental de construcții de creșe, finanțate din bugetul de stat, în cadrul căruia a aprobat construcția a 110 creșe noi nZEB.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE