Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 1.500 de persoane au fost arestate în Brazilia. Președintele Lula da Silva a promis că cei responsabili vor fi pedepsiți

1.500 de persoane au fost arestate în urma asaltului asupra Congresului din Brasilia. Forțele de securitate au desființat o tabără improvizată în fața cartierului general al armatei din capitala țării, unde se adăposteau aproximativ 3.000 de susținători ai fostului președinte Jair Bolsonaro.

Președintele Lula da Silva a promis că îi va aduce pe cei responsabili în fața justiției. El i-a acuzat pe protestatari că au încercat să răstoarne democrația, cu atât mai mult cu cât armata nu a descurajat apelurile la o lovitură de stat.

Mii de persoane s-au adunat în principalele orașe ale țării pentru a condamna atacurile de duminică. Manifestanții au cerut pedepsirea celor care au participat la actele antidemocratice și a fostului președinte Jair Bolsonaro, pe care îl acuză că a încurajat acțiunile violente.

„Ceea ce mă doare este faptul că cei care vor să pună capăt democrației din țara noastră, pentru care am luptat atât de mult, nu au fost încă pedepsiți. Democrația noastră are doar 30 de ani și vreau ca ea să dureze milioane de ani”, a spus unul dintre manifestanți.

„Mi-e puțin teamă că s-ar putea întâmpla din nou alte lucruri, dar asta nu va opri lupta noastră, nu mă va opri pe mine, cred că trebuie să continuăm să rezistăm și să arătăm că nu așa trebuie să fie, că așa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată”, a continuat un alt manifestant.

Bolsonaro, care a pierdut la limită alegerile din octombrie, a fost între timp spitalizat cu dureri abdominale, potrivit soției sale. Presa internațională a relatat că fostul președinte a fost internat în spitalul din Orlando, Florida, unde politicianul a plecat în penultima zi a mandatului său, refuzând să participe la inaugurarea lui Lula.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE