Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pestă porcină africană la o fermă din Timiș. 39.000 de animale vor fi sacrificate

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat, în această dimineață, la o fermă din județul Timiș. 39.000 de porci urmează să fie eutanasiați, iar în zonă vor fi instituite măsuri de biosecuritate, au anunțat reprezentanții Autorității Sanitar-Veterinare.

“În această fermă vorbim de 26.000 de suine mature și 13.000 de suine mici. În total, 39.000 de porci vor fi sacrificați, conform normelor. La noi în județ, proprietarul este, cel mai probabil, cel mai mare producător de carne de porc din țară. Noi ne-am mai confruntat cu aceste focare de pestă porcină”, a spus Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș. 

Deși pesta porcină africană nu reprezintă niciun risc de îmbolnăvire la oameni, virusul are un impact major la nivel social și economic prin mortalitate, dar și prin măsurile de sacrificare care se impun. 

“Acest virus nu are leac, nu are niciun vaccin. Întreaga lume a fost afectată de acest virus și iată că cercetarea nu a ajuns acum să ne pună pe masă un vaccin care să oprească înaintarea bolii și nu sunt nici tratamente specifice pentru această molimă extrem de grea, pe care o suportăm”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE