Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Personalul TESA, protest în fața Ministerului Sănătății. Sindicaliștii cer indexarea salariilor cu 25%

Sindicatele TESA din Sănătate au organizat, marți, un protest în fața Ministerului Sănătății. Principalele lor revendicări sunt: majorarea salariilor cu 25% și eliminarea completă a discriminării personalului TESA în noua lege a salarizării. Conform sindicaliștilor, de șapte ani se confruntă cu o politică salarială injustă și demoralizatoare.

Sindicaliștii s-au adunat în fața Ministerului Sănătății după câteva săptămâni de proteste la spitalele din întreaga țară.

Sindicaliștii s-au adunat în fața Ministerului Sănătății

Aproximativ 300 de sindicaliști s-au adunat în fața Ministerului Sănătății pentru a protesta față de inechitățile salariale dintre personalul medico-sanitar și cel de suport nemedical. 

Florin Orlățan, șef birou al Spitalului de Psihiatrie din Sibiu: ”Poate pentru că suntem puțini, suntem considerați o categorie neglijabilă. Nu ne dorim să nu asigurăm masa persoanelor care sunt internate în spitale pacienților noștri. Să nu asigurăm plata drepturilor salariale pentru colegii noștri, să nu realizăm achizițiile publice. Noi am ales această formă de protest în care să ne spunem păsurile.” 

Corina Delia, președinte al sindicatului medical BBC al biologilor, biochimiștilor și chimiștilor din sistemul sanitar: ”Suntem biologii, biochimiștii și chimiști din sistemul sanitar, din laboratoarele medicale. Suntem profund nemulțumiți de disprețul cu care suntem tratați, suntem epuizați pentru că gărzile pe care le efectuăm în spitale sunt insuficient plătite. Sunt plătite la salariu din 2018. Avem o profundă și cruntă lipsă de personal și suntem epuizați atât moral cât și fizic.” 

Livia Flore, vicepreședinte de sindicat în Sălaj: ”Sporurile noastre sunt aplicate la salariu plafonat, tot asta auzim, salariu plafonat din 2018, ori noi nu mai trăim în 2018 și noi plătim facturi, alimente, tot ce ține de viața de zi cu zi în anul 2023. Un registrator medical spital câștigă în jur de 3.000 lei, un operator date și mai puțin și ei din foaia de observație a pacientului în format electronic transpun tot, tot ce se lucrează.” 

O delegație a sindicaliștilor a fost primită pentru a discuta cu Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Valentin Chifor, Președinte Uniunea națională a sindicatelor TESA din sănătate:E găsesc bani pentru colegii de la CAS, dar pentru noi niciodată, nu, de 7 ani. Am încercat să-i spunem că nu se mai poate acest lucru. A chemat echipa dânsului de experți care s-a așezat la masă cu echipa noastră de experți a Uniunii Tesla și în acest moment se poartă negocieri pe grile și să sperăm că vom ajunge la o înțelegere. Noi am solicitat 25% de la 1 ianuarie.”

Aceștia cer o majorare cu 25%, de la 1 ianuarie, așa cum a fost aprobată pentru personalul din CAS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE