Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Persoanele cu pensii peste 4.000 de lei vor primi înapoi banii reținuți pe nedrept. De când începe restituirea

Guvernul va restitui persoanelor cu pensii mai mari 4.000 de lei sumele ce reprezintă contribuția de asigurări de sănătate, în condițiile în care reținerea acestor bani a fost declarată neconstituțională de CCR. Anunțul a fost făcut marți de către deputatul PNL, Raluca Turcan, fost ministru al Muncii.

O parte din bani vor fi restituiți în luna februarie, iar Ministerul Finanțelor este obligat să prezinte un act normativ pentru restituirea a încă 445 de milioane de lei, a mai precizat fostul ministru al Muncii.

„Începând cu luna februarie se restituie deja cota reţinută pentru perioada 28 decembrie 2022 - 31 ianuarie 2023, iar eliminarea acestei contribuţii pentru viitor va conduce la mărirea pensiilor pentru această categorie de pensionari. Efortul bugetar pentru restituirile din februarie este de 57 de milioane de lei. Ministerul Finanţelor este însă obligat să prezinte un act normativ prin care se va restitui suma reţinută în perioada 1 ianuarie 2022 - 28 decembrie 2022 pentru care impactul este de aproximativ 445 de milioane de lei", a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Deputatul PNL a mai precizat că acest act normativ trebuie elaborat în varianta cea mai avantajoasă pentru pensionarei deoarece deciziile judecătorilor constituționali trebuie „transpuse în legislație urgent”.

„Decizia de reţinere a contribuţiilor nu le-a aparţinut lor, iar hotărârile Curţii Constituţionale trebuie transpuse în legislaţie urgent", a punctat Raluca Turcan.

În 15 decembrie 2022, Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale mai multe prevederi din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar, notează Agerpres.

Judecătorii constituționali au precizat că OUG 130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art. 115 alin. (6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă”, a precizat CCR.

La acea vreme, deputatul PNL Raluca Turcan le-a recomandat miniştrilor Finanţelor şi Muncii, Adrian Câciu şi Marius Budăi, să citească „cu maximă atenţie” decizia CCR prin care a fost declarată neconstituţională instituirea contribuţiei de asigurări de sănătate prin ordonanţă de urgenţă. Ea adăuga că, dacă cineva le-a spus miniştrilor că pot face reforme prin OUG-uri, "i-a păcălit".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE