Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pensiile sub 3.000 de lei ar putea fi scutite de impozit. Pensionarii ar câștiga până la 100 de lei în plus

Pensiile sub 3.000 de lei ar putea fi scutite de impozitul de 10%. Coaliția de guvernare ar putea lua o decizie în acest sens până la toamnă, a explicat ministrul de Finanțe.

Nu mai puțin de 1 milion 500 de mii de pensionari, inclusiv cei cu pensii speciale, ar putea câștiga până la 100 de lei în plus. În acest moment, toate pensiile de peste 2.000 sunt impozitate cu 10%. Discuțiile din coaliție vizează renunțarea la impozitul pe venit pentru pensiile mai mici de 3.000 de lei.

Asta înseamnă însă că toate pensiile de peste 2000 de lei, inclusiv cele speciale, vor crește cu sume cuprinse între 1 leu și 100 de lei.

Aproape jumătate de milion de pensionari aproape vor primi până la 30 de lei în plus in fiecare lună. Alții, care au pensii cuprinse între 2300- 2500 de lei, ar urma să primească între 30 și 50 de lei.

Alți 371 de mii de pensionari, între 50 și 100 de lei. Jumătate de milion de pensionari, inclusiv cei cu pensii speciale.

Surse politice din coaliție au explicat că din punct de vedere constituțional toate pensiile ar trebui să fie scutite de impozit, până în pragul de 3000 de lei. Practic, pensionarii care câștigă mai mult de 3000 de lei vor plătit impozit pe ce depășește această sumă. Dacă această măsura va fi adoptată bugetul statului ar fi privat lunar de aproximativ 87 de milioane de lei luna. Impactul anual ajunge la peste 1 miliard de lei.

„Este mai degrabă un efort pe care îl face Guvernul, dar care nu schimbă cu nimic situația unui pensionar din România. Sunt măsuri pe care le bifăm dintr-o listă și spunem am avut și asta, am făcut și asta.”, a declarat Ioan Hosu, profesor de sociologie.

Și fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, are o inițiativă legislativă pe care urmează să o depună la Parlament care vizează același lucru pe care-l vizează și discuțiile din coaliție: scutirea de impozite pentru pensiile mai mici de 3.000 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE