De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.
ONU condamnă tirurile israeliene în cursul vizitei unei delegații de diplomați în Cisiordania
- ONU a condamnat miercuri tirurile israeliene în cursul unei vizite a unei delegații de diplomați la Jenin, în Cisiordania, cerând o 'investigație amănunțită' din partea autorităților israeliene, relatează AFP.
- 'Acești diplomați, inclusiv personalul ONU, au fost ținta unor tiruri, fie că au fost focuri de avertisment sau altceva, ceea ce este inacceptabil', a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.
- Ministerul de Externe german a cerut, de asemenea, explicații de la guvernul israelian cu privire la modul în care au fost trase focuri către o delegație diplomatică în Cisiordania.
Citește mai mult despre poziția ONU cu privire la tirurile israeliene
Fostul consilier prezidențial ucrainean Andrii Portnov, împușcat mortal la Madrid
- Un fost consilier prezidențial ucrainean a fost împușcat mortal, miercuri, 21 mai, la Madrid. Este vorba despre Andrii Portnov, care a deținut funcții importante în administrația președintelui prorus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014.
- Portnov a fost împușcat în fața Școlii Americane din Madrid, în timp ce își ducea copiii la școală, conform presei spaniole.
- O angajată a școlii a afirmat că incidentul a avut loc după începerea orelor și că niciun elev sau părinte nu a văzut nimic.
Citește mai mult despre fostul consilier ucrainean mort
Finlanda a finalizat construcția primilor 35 km de gard la granița cu Rusia
- Finlanda a finalizat primii 35 km dintr-un gard înalt de 4,5 metri pe care îl construiește la granița sa estică, închisă acum, cu Rusia pentru a opri migranții să treacă prin zone nepopulate, a declarat miercuri Garda de frontieră finlandeză, potrivit Reuters.
- Finlanda a început anul trecut construcția gardului, care va acoperi într-un final 200 km din lungimea totală de 1.344 km a frontierei comune, ca răspuns la migrația prin frontiera cu Rusia în 2023, despre care crede că a fost orchestrat în mod deliberat de Moscova.
- 'Scopul principal al gardului este de a controla o masă mare de oameni dacă încearcă să intre din Rusia în Finlanda', a declarat pentru Reuters comandantul adjunct al districtului poliției de frontieră din sud-estul Finlandei, Antti Virta.
Citește mai mult despre gardul Finlandei de la granița cu Rusia
Peste 200 de drone lansate de Ucraina asupra Rusiei. O fabrică de componente electronice, vizată de atac
- Cel puțin 238 de drone ucrainene au fost doborâte miercuri deasupra mai multor regiuni ale Rusiei, inclusiv unele care se apropiau de Moscova, unde aeroporturile din zona capitalei au fost închise pentru scurt timp, potrivit Ministerul rus al Apărării, în timp ce Ucraina a susținut de partea sa că a lovit în acest atac o fabrică ce produce componente electronice pentru industria militară rusă, relatează agențiile Reuters și EFE.
- Potrivit ministerului rus, majoritatea dronelor au fost doborâte în regiunile învecinate cu Ucraina, dar mai multe drone s-au apropiat de capitala Moscova.
- Atacul ucrainean, unul dintre cele mai ample de la începutul războiului, a fost lansat în cursul dimineții și a continuat până după-amiaza, între orele 11:30 și 15:00 (ora Moscovei) fiind doborâte 34 de drone ucrainene, mai afirmă Ministerul rus al Apărării.
Citește mai mult despre atacul Ucrainei asupra Rusiei
Cazul furtului coifului dacic. Ordinul ar fi fost dat din România, conform unei investigații din Olanda
- Furtul coifului dacic din muzeul Drents a avut loc în noaptea dinspre 24 spre 25 ianuarie, însă nici până acum nu a putut fi elucidat cazul, deși au fost arestați șapte suspecți.
- Însă o investigație făcută în Olanda, de către postul RTL Nieuws, a scos la iveală că furtul coifului dacic și al celor trei brățări ar fi fost „la comanda” unor interlopi din România.
- Ar fi fost implicată o bandă de motocicliști care este interzisă din martie 2024 și care este cunoscută drept Hardliners. Ei ar fi ajutat la această spargere.
Citește mai mult despre cazul furtului coifului dacic.