Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patru scenarii pentru extinderea Schengen. Ce variante au România și Bulgaria la Consiliul JAI

România ia în calcul decuplarea de Bulgaria și intrarea în Schengen înaintea țării vecine. „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de Interne, Lucian Bode. Exista mai multe scenarii pentru deznodământul reuniunii Consiliului JAI de astăzi.

Scenariul 1

Oficialii austrieci se răzgândesc, acceptă România și Bulgaria, nu apelează la dreptul la veto. Cele două țări intră în spațiul de liberă circulație.

Scenariul 2

România se decuplează de Bulgaria, merge mai departe cu votul în JAI, Austria acceptă aderarea României sau o respinge.

Scenariul 3

România și Bulgaria merg împreună la votul din consiliul JAI, ambele țări sunt respinse.

Scenariul 4

În timpul JAI, România cere ca rezoluția să nu se mai supună la vot și țara noastră va cere aderarea la următorul consiliu.

Lucian Bode: „Lucrurile pot evolua într-o direcţie sau alta”

Orice compromis în interesul României va fi acceptat, a declarat, joi dimineaţa, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, înainte de începerea reuniunii Consiliului JAI, care are loc la Bruxelles şi care are pe agendă aderarea ţării noastre la Schengen.

„Aici toate lucrurile se negociază, toate pot avea la un moment dat un compromis şi orice compromis în interesul României îl vom accepta. În acest moment, noi intrăm la dezbatere şi vot cu propunerea de aderare împreună - România şi Bulgaria. În funcţie de poziţionările fiecărui stat membru, (...) lucrurile pot evolua într-o direcţie sau alta, (...) cum am spus mandatul meu e să susţin aderarea României la spaţiul Schengen şi vot astăzi”, a precizat Lucian Bode.

El a arătat că până la 1 ianuarie România este în măsură să pregătească frontiera externă Schengen, aşa cum cer toate reglementările în domeniu.

„Practic, dacă proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta, aşa cum este el prevăzut astăzi, cu ridicarea frontierelor terestre începând cu 1 ianuarie şi ridicarea frontierelor aeriene începând cu 26 martie, România este pregătită să intre în spaţiul Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră, aşa cum prevede această decizie, pentru că am discutat şi am prezentat în toate forurile tehnice, am prezentat scenariile prin care relocăm resurse umane, tehnică, capabilităţi de pe frontiera de vest, pe frontiera de est, respectiv pe frontiera cu Serbia”, a mai declarat ministrul român.

România merge până la capăt cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere astăzi un vot în Consiliul JAI, în ciuda faptului că nu există unanimitate. Ieri cancelarul Austriei a declarat că ar prefera o amânare a discutării cazului României și Bulgariei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE