Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patronii stației GPL din Crevedia rămân în arest preventiv. Decizia este definitivă

Pe 26 octombrie, avocatul patronilor stației GPL din Crevedia a cerut ca aceștia să părăsească arestul preventiv și să fie plasați în arest la domiciliu sau sub control judiciar. Tribunalul București a respins însă cererea și a decis prelungirea arestului preventiv pentru Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, iar decizia este definitivă.

În plus, s-a extins urmărirea penală și pentru nerespectarea condițiilor de securitate și sănătate în muncă.

Patronii stației GPL din Crevedia rămân în arest preventiv

Astfel, începând cu 5 noiembrie, măsura de arest preventiv va fi prelungită. Solicitarea de prelungire a venit din partea Parchetului General care instrumentează cazul. Acuzațiile de nerespectarea condițiilor de securitate și sănătate în muncă se adaugă celei inițiale, de distrugere din culpă, care a avut ca urmare acele explozii, urmate de un incendiu, pe 26 august, soldat cu 58 de răniți, dintre care șase decedați.

În referatul cu propunere de prelungire a măsurii arestării preventive se precizează că, "pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puţin 3 ani, în mod sistematic, cei doi patroni au promovat în cadrul societăţii o politică de funcţionare grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL, toate efectuate în scop pecuniar, sfidând deciziile de ordin administrativ aplicate de autorităţile publice cu atribuţii de supraveghere şi control în materie şi abdicând în mod nepermis de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfăşurarea acestei activităţi), cât şi la consecinţele efectiv produse (6 persoane decedate, 55 persoane care prezintă leziuni corporale, 7 case distruse total, 82 distruse parţial, alte distrugeri materiale semnificative-autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor pe o rază de aproximativ 1,5 km)."

Pe 29 septembrie, fusese prelungită prima dată decizia de arest preventiv.

Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă se află în arest din noaptea de 5 spre 6 septembrie

"În dosarul privind incendiul izbucnit în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a dispus prin ordonanţă extinderea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin. 1 Cod penal, şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 350 alin. 1 şi 2 Cod penal, atât faţă de cele două persoane fizice, cât şi faţă de persoana juridică, faptele constând în aceea că nu au luat şi nu au respectat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă prevăzute de H. G. nr. 1146/2006, Legea nr. 319/2006, H.G. nr. 1218/2006, deşi aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, creându-se un pericol iminent de producere a unui accident de muncă", spun procurorii.

Până în acest moment al urmăririi penale au fost audiate 158 de persoane vătămate. Dintre acestea, 132 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 26.463.543 euro şi 615.535 lei, conform Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE