Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Partidul anticorupție "Continuăm Schimbarea" din Bulgaria a primit mandat pentru a forma un guvern minoritar

Publicat de: Euronews

Cel de-al doilea cel mai mare partid din Bulgaria, partidul anticorupţie Continuăm Schimbarea, va încerca să obţină sprijin pentru a forma un guvern minoritar şi a pune capăt îndelungatului impas politic în care se află această ţară, a anunţat marţi premierul bulgar desemnat Nikolai Denkov, informează Reuters.

Denkov are şapte zile pentru a propune un guvern, însă are şanse slabe de a obţine sprijinul necesar, susţin analiştii, potririvt Agerpres.

Partidul de centru-dreapta GERB, care a câştigat alegerile anticipate din 2 octombrie, a eşuat în a obţine sprijin pentru un guvern tehnocrat luna trecută.

Perspectiva unor alegeri anticipate

Partidul Continuăm Schimbarea, a cărui coaliţie de guvernare s-a destrămat în iunie generând al patrulea rând de alegeri generale în ultimele 18 luni, a eşuat în a-şi asigura suficient sprijin pentru un guvern minoritar cu aliaţii săi din Bulgaria Democrată, alimentând perspectiva unor noi alegeri anticipate în primăvară.

O nouă rundă de negocieri pe priorități-cheie

Denkov, fost ministru al Educaţiei, a spus că intenţionează să invite partidele politice la o nouă rundă de negocieri asupra priorităţilor-cheie şi să convoace un vot în parlament săptămâna aceasta pentru a vedea dacă are şanse de a conduce un guvern.

"Îmi asum acest al doilea mandat conştientizând foarte clar că aceasta va fi o sarcină foarte grea, chiar imposibilă, după cum spun mulţi", a declarat Denkov în faţa preşedintelui bulgar Rumen Radev când a primit mandatul.

"În pofida acestui lucru, suntem convinşi că trebuie să facem tot ce este necesar pentru a forma un guvern", a adăugat el.

Care sunt șansele unui guvern minoritar

Analişti politici susţin că şansele unui guvern minoritar condus de PP sunt foarte mici. Rivalul principal, partidul GERB, precum şi partidul etnic turc MRF şi cel prorus Renaşterea au refuzat să ofere sprijin.

Un eşec în a forma un guvern va cântări asupra planurilor Bulgariei de a adera la zona euro în 2024. De asemenea, aceasta va întârzia reformele atât de necesare pentru combaterea corupţiei la nivel înalt şi ar putea împiedica atragerea eficientă a fondurilor europene de redresare în valoare de miliarde de euro.

De asemenea, un astfel de eşec va lăsa această ţară din Balcani fără un buget cuprinzător pentru anul 2023, pe fondul unei inflaţii ridicate şi a unei încetiniri economice ce se profilează la orizont.

Dacă PP va eşua, Radev va trebui să aleagă un alt partid politic căruia să-i încredinţeze formarea guvernului. Dacă şi această încercare finală va eşua, preşedintele Radev va convoca alegeri anticipate în următoarele două luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE