Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preşedintele bulgar şi şefa Comisiei Europene, discuții despre aderarea Bulgariei în Spaţiul Schengen

Preşedintele bulgar Rumen Radev şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut o discuţie telefonică cu privire la admiterea Bulgariei în Spaţiul Schengen şi măsuri vizând finalizarea mai rapidă a acestui proces, a comunicat serviciul de presă al preşedintelui bulgar, informează Agerpres.

Preşedintele Radev a afirmat că se aşteaptă ca realizările Bulgariei să fie recunoscute de toţi partenerii din Uniunea Europeană şi ca Bulgaria să se alăture Spaţiului Schengen în 2023.

Subiectul va fi discutat la un viitor Consiliu European de la Bruxelles în această lună.

La 8 decembrie, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE a respins aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, dând însă undă verde Croaţiei.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și-a arătat susținerea pentru România și Bulgaria, menționând că va depune toate eforturile pentru a obține avizul pozitiv în procesul aderării la Schengen în cadrul actualului său mandat şi a promis să facă din acest lucru o prioritate.

Comisarul pentru afaceri interne a felicitat Croaţia şi pe cetăţenii croaţi pentru aderare şi a declarat că Bulgaria şi România merită, de asemenea, să adere la spaţiul Schengen, dar nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.

„Vreau să mă adresez şi cetăţenilor români şi bulgari. Meritaţi să fiţi membri deplini ai zonei Schengen. Meritaţi să aveţi acces la zona liberă de circulaţie. Aţi avut sprijin puternic aproape din partea aproape a tuturor statelor membre, din partea preşedinţiei cehe, a Comisiei”, a spus Johansson în cadrul unui briefing de presă comun cu ministrul ceh de interne, Vit Rakusan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE