Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Participanții Forumului de la Davos propun transformarea clădirilor goale de birouri în apartamente

Clădirile de birouri goale din întreaga lume ar trebui convertite în apartamente pentru a rezolva criza spaţiilor de locuit din multe ţări, au apreciat miercuri mai mulţi directori de companii imobiliare prezenţi la Forumul de la Davos, transmite Reuters.

A scăzut cererea pentru spații de lucru după pandemie

Valoarea clădirilor de birouri scade pe măsură ce încetinirea economiei diminuează cererea pentru spaţii în rândul companiilor interesate să îşi reducă costurile şi ai căror angajaţi petrec mai puţin timp la birou după pandemia de COVID-19.

Este o criză de spații de locuit

Însă asta ar putea oferi o oportunitate pentru a răspunde la criza spaţiilor de locuit, susţin mai mulţi directori de companii imobiliare, informează Agerpres.

"Clădirile de birouri trebuie convertite în proiecte rezidenţiale. Vor deveni un spin în ochi şi problema trebuie rezolvată", a spus Howard Lutnick, director general la firma de investiţii Cantor Fitzgerald, la un panel organizat în cadrul Forumului de la Davos.

Destinația clădirilor trebuie regândită

Birourile sunt mai goale decât sugerează datele oficiale, în condiţiile în care majoritatea clădirilor generează în continuare venituri pentru proprietarii lor. Cu toate acestea, pe măsură ce contractele de închiriere expiră, oraşe precum New York vor avea un număr semnificativ de clădiri învechite, susţine Christian Ulbrich, director la firma de consultanţă în imobiliare JLL Inc, mai arată sursa citată.

"Trebuie să schimbăm într-un fel destinaţia acestor clădiri altfel vor fi goale şi vor fi dărâmate", consideră Christian Ulbrich.

Milioane de muncitori au fost forţaţi să lucreze de acasă în timpul carantinelor destinate opririi răspândirii COVID-19 în 2020. Acum, directorii au dificultăţi în a convinge o mare parte din angajaţi să renunţe la avantajele oferite de munca de acasă, a adăugat Ulbrich.

Tinerii nu mai revin la birou

"Ai un strat de mijloc de manageri sau lideri cărora le place să muncească din casele lor din suburbii şi nu mai vor să facă naveta şi asta ridică desigur problema tinerilor care nu se mai întorc la birou", a apreciat Christian Ulbrich.

Însă oraşele care şi-au pierdut freamătul săptămânii de lucru ar putea fi revigorate dacă autorităţile publice ar fi dispuse să ofere sprijin financiar pentru convertirea clădirilor de birouri care nu sunt utilizate în clădiri de apartamente, având în vedere că schimbarea destinaţiei clădirilor existente poate fi un proces costisitor, au apreciat paneliştii.

Sustenabilitatea este prioritară

În plus, construcţia unor clădiri de locuit sustenabile este de asemenea o provocare, au adăugat paneliştii.

"Spaţiile de locuit pentru cei cu venituri mici nu pot fi verzi, ele trebuie să fie ieftine. Acesta este un conflict major în toată lumea.... şi este foarte dificil de rezolvat", susţine Howard Lutnick.

Nathalie Palladitcheff, director general la compania imobiliară canadiană Ivanhoe Cambridge, s-a declarat optimistă că mai multe clădiri vor fi transformate în clădiri sustenabile graţie investiţiilor în tehnologii şi materiale. "Cea mai bună clădire pentru planetă este clădirea pe care nu o construieşti", a spus Nathalie Palladitcheff. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE