Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Clădirile reprezintă 40% din sursa de dioxid de carbon din aer. Cum pot deveni orașele mai „verzi”

Temperaturile foarte mari pot crea probleme grave persoanelor care sunt expuse mult în căldură. Ce pot face comunitățile din marile orașe pentru a face față temperaturilor ridicate? Grațian Mihăilescu, fondatorul UrbanizeHub a vorbit la Euronews România despre sfaturi pentru a reduce amprenta de carbon a orașelor.

Acesta a declarat că adoptarea măsurilor trebuie să se realizeze atât în sectorul privat, dar și în sectorul administrației publice. De asemenea, și cetățenii trebuie să se implice în lupta privind reducerea amprentei de carbon și să fie mai responsabili în viața de zi cu zi.

„Este vorba de investițiile pe care administrațiile publice trebuie să le realizeze în următorii ani. Vedem că Europa și-a asumat de a deveni neutră climatic până în 2050. Asta înseamnă că toate investițiile cu fonduri europene o să încurajeze transportul alternativ o să încurajeze înverzirea orașelor, o să încurajeze reducerea traficului, clădiri mult mai sustenabile. Este vorba despre primării care trebuie să înțeleagă că orașele trebuie să fie pentru oameni, nu pentru mașini. Ar trebui și noi ca cetățeni să fim mai responsabili cu consumul pe care îl avem, cu reciclarea cu modalitatea de transport în oraș”, a declarat Grațian Mihăilescu pentru Euronews România.

Orașele verzi din România

Clădirile au o amprentă de carbon ridicată, și reprezintă 40% din sursa de dioxid de carbon emanat în aer. Clădirile trebuie să devină mai eficiente din acest punct de vedere și să adoptă măsuri sustenabile, precum instalarea de panouri solare.

„România are trei orașe care fac parte din misiunea Comisiei Europene de a reduce amprenta de carbon în orașele din Europa. Există un proiect pilot al Comisiei Europene unde au fost alese 100 de orașe. Din România fac parte Primăria Sectorului 2 București, Cluj-Napoca și Suceava. Sunt orașe care au scris un plan și acțiuni concrete prin care proiecte pilot vor reduce amprenta de carbon. Asta înseamnă că ele și-au asumat să creeze cât mai multe parcuri, să investească în infrastructură verde-albastră, să reducă amprenta de carbon pe clădirile care emană.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE