Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marc Angel, eurodeputat socialist luxemburghez, a fost ales vicepreședinte al PE în locul Evei Kaili

Eurodeputații au ales miercuri un nou vicepreședinte, în persoana lui Marc Angel, care va ocupa locul vacantat de Eva Kaili, inculpată într-un dosar de corupție, informează AP.

Miercuri, în urma unui vot secret în hemiciclul de la Strasbourg, luxemburghezul Marc Angel, 59 ani, eurodeputat din 2019 şi membru al grupului S&D, a fost ales vicepreşedinte în locul ei, cu 307 voturi pentru, în turul al doilea de scrutin.

Cine a mai candidat

Alături de Marc Angel au mai candidat italianca Annalisa Tardino (grupul Identitate şi Democraţie, extrema dreaptă), care a obţinut 185 voturi, şi ecologista franceză Gwendoline Delbos-Corfield (98 voturi).

Primul grup parlamentar, cel al PPE (dreapta), şi cel de-al treilea, Renew (centrişti şi liberali), nu au prezentat candidaţi proprii, în urma unui acord politic de repartizare a anumitor funcţii politice între partide.

Eva Kaili, a fost demisă din funcția de vicepreședintă a Legislativului UE, după ce a fost arestată la începutul lunii decembrie, sub acuzația de corupție, spălare de bani și participare la o organizație criminală.

Scandalul de corupție care implică Marocul și Qatarul a făcut ravagii în grupul S&D, al doilea ca mărime din Parlamentul UE.

Portofoliul anticorupție

Parlamentul European numără 14 vicepreşedinţi, cărora preşedintele, în prezent malteza Roberta Metsola, le deleagă anumite misiuni şi care pot prezida dezbaterile şi şedinţele de vot.

În calitate de vicepreședintă a PE, Eva Kaili s-a ocupat de Orientul Mijlociu, dar Roberta Metsola își dorește acum un vicepreședinte care să gestioneze portofoliul pentru anticorupție, pentru a reabilita imaginea prejudiciată a Legislativului UE.

Nu este foarte clar dacă Marc Angel ar urma să se ocupe de acest portofoliu.

Eva Kaili, acuzată că a luat mită de la Qatar. Avocat: Ea este nevinovată

Eva Kaili a negat, prin vocea avocatului său, că a primit mită de la Qatar.

"Poziţia sa este că ea este nevinovată. Nu are nimic de-a face cu mita din Qatar", a declarat presei elene avocatul Michalis Dimitrakopoulos.

Qatar și interesele sale

Ea este suspectată că a fost plătită de Qatar pentru apărarea intereselor acestui emirat care a organizat Campionatul Mondial de Fotbal.

Corupție și spălare de bani

Eva Kaili, partenerul său de viaţă Francesco Giorgi, care este şi asistent parlamentar, fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri (toţi social-democraţi) plus lobby-istul şi directorul ONG-ului 'No Peace Without Justice', Niccolo Figa-Talamanca, sunt inculpaţi în acest dosar.

Cei patru sunt acuzaţi de participare la o organizaţie infracţională, spălare de bani şi corupţie.

În paralel, Parchetul financiar de la Atena a deschis o anchetă preliminară pentru luare de mită şi spălare de bani cu privire la eurodeputata Eva Kaili.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE