Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European va avea un nou vicepreședinte. Succesorul Evei Kaili va fi ales săptămâna viitoare

Săptămâna viitoare Parlamentul European va avea un nou vicepreședinte, după ce Eva Kaili, implicată într-un caz de corupție a fost destituită. Pentru locul lăsat liber de eurodeputata din Grecia se bat doi candidați, unul din partea social-democraților și altul din partea verzilor.

Parlamentul European face noi pași ca să rezolve scandalul de corupție. În decembrie, mai mulți deputați europeni, asistenți și reprezentanți ai unor ONG-uri au fost acuzați că au luat bani de la Qatar și Maroc pentru a influența procesul decizional al Uniunii Europene. Parlamentul European a îndepărtat imediat unul dintre suspecți, europarlamentarul grec Eva Kaili din funcția de vicepreședinte. Acum, grupul socialiștilor și democraților - din care făcea parte și Kaili - l-a nominalizat pe deputatul luxemburghez, Marc Angel, pentru a o înlocui în funcție.

Marc Angel, europarlamentar din Luxemburg: „Fiecare persoană din acest parlament și fiecare persoană care lucrează în această sală trebuie să fie un campion al luptei împotriva corupției și transparenței. Dar nu pot face asta singur și știu că pot conta pe mulți alții să facă asta.”

Măsuri de combatere a corupției

Până lunea viitoare, și alte grupuri pot propune candidați. Între timp, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, vrea să propună noi măsuri pentru a spori transparența și a combate corupția. Potrivit unor informații pe surse, europarlamentarii nu vor putea să lucreze ca lobbiști timp de doi ani, după ce părăsesc funcția. Noile reguli ar obliga membrii Parlamentului European și asistenții să declare toate întâlnirile pe care le au cu grupurile de interese.

Sergey Lagodinsky, europarlamentar german din grupul verzilor: „Nu tolerăm nicio lipsă de transparență, nicio tentativă de corupție sau orice situație în care vorbim despre reguli, dar nu le aplicăm intern. Deci, aceasta este tema pe care va trebui să și-o facă acest Parlament. Vom avea o sesiune plenară, poate în care vom discuta despre noul vicepreședinte și vom avea un nou impuls pentru a deveni mai buni. Dar Europa este o instituție și are un viitor care merită construit în această transparență.”

La ședința plenară de săptămâna viitoare de la Strasbourg, eurodeputații vor începe procedura pentru ridicarea imunității a doi membri implicați în scandal, Andrea Cozzolino și Marc Tarabella. Procesul se va încheia, probabil, în februarie, după care vor răspunde la întrebările justiției.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE