Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele parlamentului georgian a adoptat definitiv legea "agenților străini", după "model rusesc"

Update: Președintele parlamentului georgian a promulgat luni un proiect de lege privind „agenții străini”, care a provocat o criză politică în această țară din Caucazul de Sud și a atras critici dure din partea aliaților săi occidentali.

Disputa din jurul legii este un test pentru a vedea dacă Georgia, care timp de trei decenii s-a numărat printre cele mai pro-occidentale state succesoare ale Uniunii Sovietice, își va menține orientarea occidentală sau se va apropia de Rusia.

Președintele parlamentului, Shalva Papuashvili, a promulgat legea după ce legislatorii guvernamentali au votat săptămâna trecută pentru a depăși un veto al președintelui Salome Zourabichvili, care o criticase, a relatat luni presa georgiană.

Legislația impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină” și introduce amenzi pentru încălcări, precum și cerințe oneroase de divulgare a informațiilor.

Știrea inițială: Controversata lege a "agenților străini" a fost adoptată definitiv de Parlamentul din Georgia. Toate obiecțiile formulate, toate avertismentele, mai ales ale liderilor europeni și toate protestele au fost ignorate, astfel că legea privind așa-zisa "influență străină" a trecut de votul de marți, 28 mai.

Parlamentul din Georgia a adoptat definitiv legea "agenților străini"

Conform procedurii, președintele Parlamentului își va pune semnătura în aceste zile. De câteva luni se discuta despre această lege, despre care opoziția spune că este făcută "după modelul rusesc", iar președinta țării, Salome Zourabichvili, chiar și-a activat dreptul de veto, numai că ea nu are prea multă putere decizie.

În stradă, oamenii au protestat zile în șir, iar unele protete au fost chiar violente. Drept urmare, forțele de ordine au fost mobilizate din timp. În fața Parlamentului, protestatarii au scandat și continuă să scandeze "Rușilor!" și "Sclavilor!"

Nici parlamentarii nu au putut părăsi clădirea, motiv pentru care Ministerul de Interne a făcut apel la populație să elibereze calea.

Președintele Parlamentului georgian, Salva Papuașvili, care este membru al partidului Visul georgian, aflat la putere, a trimis o motivare pentru liderii europeni. El explică de ce a fost luată această lege.

"Ceea ce continuă să ne frustreze este stigmatizarea acestei legi de către actorii interni şi externi, precum şi tendinţa acestora de a trage concluzii pripite. Sunt convins că timpul va arăta un singur lucru despre Legea privind transparenţa influenţei străine: singurul său scop este menţinerea integrităţii sistemelor politice, economice şi de securitate şi consolidarea rezilienţei Georgiei în faţa ameninţărilor", se precizează în acea scrisoare.

Rusia neagă că ar avea o implicare

Deși analiștii spun că este evidentă apropierea de Moscova, adepții legii spun tocmai contrariul și susțin că actul normativ este necesar pentru a împiedica Georgia să intre în război cu Rusia. Rușii neagă că ar susține proiectul de lege, dar îl apără de criticile Occidentului.

Legea impune organizaţiilor care sunt finanțate în proporție mai mare de 20% cu fonduri din străinătate să se înregistreze ca "agenţi de influenţă străină" și trebuie să se supună unor cerinţe de divulgare a informaţiilor. Opozanții spun că această lege este în oglindă cu cea rusească, acolo unde sunt vizați oponenții puterii de la Kremlin.

Drept urmare a acestei legi, Georgia a cunoscut unele dintre cele mai mari proteste organizate în această țară după anul 1991, de la destrămarea URSS, când georgienii au obținut independența față de Moscova.

Însă mare parte din populație, care este pro-occidentală, se opune Rusiei, din cauza sprijinului pe care rușii îl oferă celor două regiuni Abhazia și Osetia de Sud. Majoritatea georgienilor susține aderarea la Uniunea Europeană și la NATO. Însă această lege deviază traseul occidental al acestei țări.

Și Statele Unite ale Americii au avertizat că vor exista sancțiuni pentru oficialii georgieni care votează această lege.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE