Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Continuă protestele violente în Georgia față de o lege "după model rusesc". Mii de oameni au blocat bulevardul din fața Parlamentului

Mii de oameni au ieșit din nou în stradă la Tbilisi, capitala Georgiei, pentru a pune presiune pe autorități să renunțe la proiectul de lege controversat privind așa-numiții ”agenți străini”.

În seara de 30 aprilie, protestatarii s-au adunat în fața Parlamentului, acolo unde deputații dezbăteau documentul în lectura a doua, după ce, pe 17 aprilie, majoritatea din Parlament a aprobat documentul în primă lectură.

Oamenii au încercat să blocheze intrările în clădirea Legislativului, iar Poliția intervenit în forță pentru a-i dispersa pe protestatarii care încercau să-i împiedice pe aleși să iasă. Forțele de ordine au folosit spray-uri lacrimogene, bastoane de cauciuc și gaze lacrimogene.

Poliția a făcut și arestări, însă nu se cunoaște numărul persoanelor reținute.

Continuă protestele în Georgia față de o lege "după model rusesc"

Protestele durează de mai multe săptămâni și au început imediat după ce partidul de la guvernare a anunțat inițierea proiectului de lege. Documentul stabilește că mass media și organizațiile neguvernamentale trebuie să se înregistreze că sunt sub influență străină în cazul în care primesc de peste hotare peste 20 la sută din finanțări.

Oamenii spun că, în acest fel, autoritățile încearcă să restricționeze libertatea presei.

Protestatar: "Nu ne dorim regimul sovietic pe care părinții noștri l-au simțit pe propria piele. Cred că toată lumea ar trebui să iasă în stradă și să spună „NU” legii rusești și „DA” Europei".

Proiectul contestat este similar legii privind agenții străini adoptat în Rusia. Prin aceste acțiuni, spun protestatarii, Guvernul vrea să blocheze procesul de integrare europeană și să plaseze țara în zona de influență a Rusiei.

Președintele Salome Zurabishvili s-a detașat de politicile partidului de guvernământ și a promis că va folosi de dreptul său de veto dacă proiectul de lege va fi adoptat oficial într-o a treia lectură.

Sesiunea de pe 30 aprilie s-a încheiat fără vot și dezbaterea se reia pe 1 mai.

Protestele de pe 30 aprilie vin după ce, cu o seară înainte, partidul "Visul Georgian" - care este inițiator al legii - a organizat o contrademonstrație în fața Parlamentului, în sprijinul proiectului de lege și a adus oameni din toată țara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE