Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parisul, sufocat de gunoaie din cauza grevelor. Lucrătorii de la salubritate au protestat 13 zile consecutiv

Orașul luminilor este sufocat de gunoaie. Mormanele de deșeuri se adună zilnic în Paris, din cauza grevei muncitorilor de la salubritate, care a intrat în a 13-a zi consecutivă. Resturile menajere au ajuns să sufoce celebrele bulevarde și punctele de atracție ale capitalei franceze.

Muncitorii de la salubritate, aflați în grevă, au continuat să blocheze cel mai mare sit de incinerare a deșeurilor din Europa. In plus, alte două locuri care procesează gunoaiele din Paris sunt închise. Localnicii consideră că guvernul ar trebui să își schimbe atitudinea și să cedeze cerințelor celor care sunt în grevă, pentru ca mișcările de protest să înceteze.

Isabelle Vergriette, psiholog: ”Soluția este ca guvernul să își schimbe poziția și să asculte oamenii. Pentru că ceea ce se întâmplă este extrem de grav și asistăm la o radicalizare. Cred că guvernul este în mare măsură responsabil pentru acest lucru.”

Grevele și protestele au fost declanșate de nepopularul plan de pensii propus de președintele francez Emmanuel Macron, care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Adel, conducător de autobuz: ”Miroase urât. Gunoaiele ar trebui să fie ridicate cât mai curând posibil. Deși oamenii au dreptul să demonstreze și să-și arate dezacordul.”

Greva, extinsă până la finalul lunii martie

Greva muncitorilor de la salubritate va dura cel puțin până pe 20 martie, dar s-ar putea prelungi.

Emmanuelle Pierre-Marie, primarul districtului 12 din Paris: Avem cinci spitale, care reprezintă o prioritate pentru noi. Avem, de asemenea, școli. Așadar, deșeurile alimentare sunt prioritatea noastră, pentru că ele sunt cele care aduc dăunătorii la suprafață. Gestionăm situația oră de oră și zilnic, astfel încât, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, problemele să fie limitate la maxim, respectând totodată dreptul la grevă.”

Macron consideră că majorarea vârstei de pensionare este esențială pentru a menține economia țării pe linia de plutire. Însă până la rezolvarea situației, turiștii și localnicii trebuie să se obișnuiască să treacă pe lângă munți de gunoaie care continuă să crească. Adunarea Națională va dezbate și vota luni moțiunile de cenzură depuse împotriva Guvernului de la Paris după ce și-a asumat răspunderea pentru controversatul proiect de lege al pensiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE