Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Părinții ucraineni din regiunile ocupate sunt forțați să își declare nou-născuții cetățeni ruși

Când i s-a născut nepoata, Olga Lukina, în vârstă de 65 de ani, s-a grăbit să meargă la starea civilă pentru a întocmi actele bebelușului.

Kateryna a devenit oficial cetățean al Ucrainei, într-una dintre cele mai întunecate perioade din istoria țării.

Însă povestea Katerynei e una fericită, căci mai târziu, în timpul ocupației, Rusia a cerut ca toți nou-născuții să primească cetățenia rusă, a declarat Leonid Remyga, medic al spitaul din Herson, singurul spital care funcționează în oraș.

Părinții ucraineni din zonele ocupate de ruși relatează că au fost obligați să-și înregistreze nou-născuții drept cetățeni ruși. Rușii au refuzat distribuirea gratuită de scutece și alimente pentru copiii ai căror părinți nu cedau presiunilor.

"Când am cerut scutece, rușii ne-au spus: «Dacă veniți fără certificate de naștere rusești, nu vă vom da scutece»", a declarat Natalia Lukina, mama Katerynei, potrivit Reuters.

Cei mai mulți părinți cu copii mici, care au rămas fără bani în timpul războiului, au acceptat scutecele gratuite de la ruși, a spus partenerul Nataliei, Oleksii Markelov: "Nu aveam niciun ban".

Rusia a ocupat Herson vreme de opt luni anul trecut, până când soldații ucraineni au recuperat orașul în luna noiembrie. Deși mulți dintre locuitori au revenit, acesta este acum mai degrabă un oraș fantomă din cauza bombardamentelor.

Deși Kateryna s-a născut la două luni după ce trupele ruse au ocupat Herson, Lukina a refuzat să întocmească acte rusești copilului.

"Le-am spus (rușilor - n.red.) că bebelușul s-a născut în Ucraina și că este ucrainean, nu rus", a declarat Lukina, într-un interviu pentru Reuters. Familia trăiește și acum într-o locuință înghesuită, alături de cei trei copii, și bunica Olga, fără a avea acces la electricitate sau apă curentă.

Ce au făcut rușii în Herson

Medicul Leonid Remyga le-a spus jurnaliștilor că a continuat să aplice legile ucrainene la începutul ocupației ruse, până când soldații l-au suspendat de la spital.

"Au desfășurat campanie de propagandă, încât să ne facă să credem că Rusia este aici pentru totdeauna", a declarat Remyga pentru Reuters.

"Iar ulterior, ofițerii FSB au amenințat că dacă familiile ucrainene nu primesc documente rusești, vor avea probleme".

În spitalele ucrainene, părinții primesc o fișă medicală care atestă nașterea copilului, dar trebuie să meargă la un birou de stare civilă pentru certificatul de naștere.

În timpul ocupației, mulți părinți au amânat înregistrarea nou-născuților la stărie civile, controlate de ruși, spune Olena Klimenko, șefa biroului regional de stare civilă din Herson.

Odată ce ocupația s-a încheiat, mulți dintre acești părinți și-au înregistrat copiii pentru obținerea cetățeniei ucrainene, a mai precizat aceasta.

Nu este clar câți bebeluși au primit cetățenia rusă, deoarece autoritățile ucrainene au refuzat să colaboreze cu cele ruse la întocmirea actelor.

Înainte de război, la spitalul din Herson se nășteau în medie 1.200 de bebeluși pe an, dar numărul acestora a scăzut la 489 de nașteri în 2022, potrivit lui Remyga.

El a spus că această scădere reflectă faptul că multe mame au plecat să nască în regiunile controlate de Ucraina sau în străinătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE