Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parchetul European, condus de Laura Kovesi, investighează achiziția de vaccinuri anti-Covid în UE

Parchetul European (EPPO) investighează achiziția de vaccinuri anti-Covid în Uniunea Europeană, a confirmat instituția condusă de Laura Codruța Kovesi.

„#EPPO confirmă că are o investigație în curs de desfășurare privind achiziția de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepțională vine în urma interesului public extrem de ridicat. În această etapă nu vor fi făcute publice alte detalii”, se arată într-o postare pe contul de Twitter al Parchetului.

Potrivit datelor de pe site-ul Comisiei Europene, au fost încheiate contracte pentru aproximativ 4,2 miliarde de doze de vaccin anti-Covid. Pentru șase producători există autorizație, iar alte două vaccinuri așteaptă girul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

  • BioNTech/Pfizer - 2.4 miliarde de doze (aprobat);
  • Moderna - 460 de milioane de doze (aprobat);
  • AstraZeneca - 400 de milioane de doze (aprobat);
  • Johnson & Johnson/Jansen - 400 de milioane de doze (aprobat);
  • Sanofi GSK - 300 de milioane de doze (în analiza EMA);
  • HIPRA Human Health - 250 de milioane de doze (în analiza EMA) ;
  • Novavax - 200 de milioane de doze (aprobat);
  • Valneva - 1,2 milioane de doze (în analiza EMA).

Câte doze de vaccin a primit România

În România, au ajuns 33.655.180 doze vaccin anti-Covid 19, conform datelor primite de Euronews de la Ministerul Sănătății. 16.885.840 doze au fost administrate pâna la data de 28.08.2022 conform informațiilor publicate pe site-ul Institului Național de Sănătate Publică.

În depozitele centrale se gasesc aproximativ 7.000.000 doze în stoc. Pentru dozele expirate procedura privind modul de distrugere este în curs de finalizare.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila sublinia, recent, miercuri necesitatea reducerii cantităţii de vaccin anti-COVID contractate, pentru a nu se pierde milioane de euro.

"Noi trebuie să decidem la nivelul Guvernului şi împreună cu Comisia Europeană şi cu furnizorii de vaccin cu care avem contract o formulă care să permită, pe de o parte, să sosească aceste vaccinuri adaptate tulpinilor circulante şi toţi cei care doresc să se poată vaccina, pentru că aceasta este, de fapt, problema şi, pe de altă parte, să găsim soluţia să reducem drastic cantităţile de vaccin pe care le-am contractat, pentru că să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi mi se pare imoral, în primul rând. Lucrul acesta este inacceptabil într-o perioadă de criză economică majoră (...). Dacă ajungem să distrugem multe milioane de doze de vaccin pe care nu le utilizăm, pe care le plătim consistent, încrederea oamenilor în vaccinare poate să fie afectată foarte serios", a atras atenţia Rafila la Europa FM, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, noile vaccinuri ar trebui să vină în locul celor contractate. "Cantitatea contractată este aşa de mare, încât nu avem ce să facem cu ea. Vă dau două exemple, vaccinul de la Pfizer ar trebui să vină în acest an, deci, fără contractul de anul viitor, într-o cantitate de peste 11 milioane şi noi încercăm să ne limităm la trei din unsprezece şi ar mai trebui să vină şi 4,5 milioane de doze de Moderna. Aici iar avem o problemă, pentru că Moderna a fost folosit destul de puţin în România, doar 1 milion de doze, adică 400.000 de persoane s-au vaccinat cu doza unu şi doza doi şi încă vreo 200.000 şi cu doza a treia", a punctat Alexandru Rafila.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE