Papa Francisc a cerut în mod constant un rol mai mare pentru femei în guvernarea bisericii. A dorit să se schimbe legile bisericii și a acționat în acest sens.
În timpul papalității sale, mai multe femei au primit drept de vot în Sinodul Episcopilor. Sau au fost numite în funcții ca director al Muzeelor Vaticanului, președinte al Guvernoratului Vaticanului și prefect al unui dicaster.
Femeile catolice au făcut întotdeauna parte din misiunile bisericii și au fost implicate în școli și spitale. Dar s-au plâns mult timp că li s-a rezervat mereu poziția a doua într-o instituție care permite doar bărbaților să fie preoți. Papa Francisc a militat însă pentru o prezență tot mai activă a femeilor.
”De exemplu, pentru prima dată în istorie, a încredințat funcția de prefect unei surori a misiunii din Consolata și apoi guvernatorul, a desemnat o soră pentru a conduce Vaticanul ca guvernator. Din asta putem înțelege că noi, femeile, avem o voce și putem contribui.”, a declarat Sora Reni Meak, călugăriță indoneziană care trăiește la Roma.
”Înainte, mai puțini oameni vorbeau despre femei, dar acum se spun mai multe, mulțumită acestui papă. El a valorizat femeile, astfel încât femeile să nu trăiască în afară, alături, ci să fie implicate în viața bisericii, și nu numai în biserică, ci și în societate.”, a adăugat Sora Augustine, călugăriță din Madagascar.
De-a lungul papalității, a revoluționat mult raporturile dintre femei și biserică.
”A permis femeilor să mărturisească avortul oricărui preot”
”Un alt lucru foarte important a fost că în timpul Jubileului Milostivirii, a permis femeilor să mărturisească avortul oricărui preot, deoarece, potrivit dreptului canonic, conform legilor Bisericii, o femeie care a avortat nu putea fi absolvită de orice preot, ci trebuia să meargă la un episcop sau la un preot căruia episcopul îi dăduse acest drept. Aşa că era foarte greu să meargă să găsească un episcop, să meargă să găsească un astfel de preot”, mai spune Lucetta Scaraffia, autoare, jurnalistă, fost redactor al revistei pentru femei a Vaticanului.
Chiar dacă s-a opus avortului, Francisc a susținut că femeile care au făcut o întrerupere de sarcină trebuie susținute de biserică. Însă există și critici la adresa modului cum a acționat.
Papa Francisc a lansat un proces consultativ extins pe mai mulți ani, în care vor fi examinate cerințele femeilor catolice pentru roluri mai înalte de conducere și de luare a deciziilor în sânul Bisericii Catolice. Asta, deși s-a opus ideii ca femeile să fie hirotonite diaconi și să poată sluji.