Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc cere elaborarea unui tratat internațional pentru a reglementa utilizarea inteligenței artificiale

Papa Francisc va cere la începutul noului an elaborarea unui tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a reglementa utilizarea inteligenței artificiale, informează Reuters.  Papa Francisc a ales inteligența artificială ca temă a Zile Mondiale a Comunicațiilor celebrată în ianuarie 2024. În mesajul care va fi citit cu această ocazie, Suveranul Pontif a îndemnat comunitatea globală a națiunilor să conlucreze pentru adoptarea unui tratat internațional obligatoriu care să reglementeze dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale în numeroasele sale forme. Papa Francisc a criticat și folosirea ei în industria de armament, avertizând asupra riscurilor reprezentate de noile tehnologii militare cuplate cu domeniul inteligenței artificiale. Papa a adăugat că sistemele de arme autonome letale (Lethal Autonomous Weapon Systems), bazate pe inteligență artificială,  reprezintă o gravă problemă etică.

Sistemele de arme autonome letale (Lethal Autonomous Weapon Systems), bazate pe inteligență artificială,  reprezintă o gravă problemă etică pentru umanitate.

-Papa Francisc

Publicația catolică Le Pelerin menționează că Suveranul Pontif insistă foarte clar că inteligența artificială nu trebuie folosită în detrimentul demnității vieții umane, ci mai degrabă pentru a contribui la înflorirea ei: „Ca toate revoluțiile, și cea bazată pe inteligența artificială ridică noi provocări. Trebuie să fim atenți ca inteligența artificială să nu contribuie la crearea unui sistem de dezinformare pe scară largă, iar folosirea să nu sporească singurătatea celor care sunt deja izolați, privându-I de căldura sufletească pe care numai comunicarea eutentică între oameni o poate oferi.”, a mai declarat Papa Francisc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE