Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc: ”Admir poporul chinez”. Suveranul Pontif a lăudat și frumusețea culturii ruse

Papa Francisc spune că admiră mult poporul chinez. Suveranul Pontif a făcut precizări legate și de laudele pe care le-a adus recent Marii Rusii și care au iscat indignarea Ucrainei. El a susținut că s-a referit strict la cultură și nu la imperialismul Moscovei. 

Papa Francisc și-a încheiat vizita istorică în Mongolia. Pe drumul de întoarcere acasă, el le-a vorbit jurnaliștilor despre cât de mult admiră China.

”Relațiile cu China sunt foarte respectuoase. Personal, am o mare admirație pentru poporul chinez. Sunt oameni foarte deschiși. Există o comisie de numire a episcopilor care lucrează în colaborare cu guvernul chinez și Vaticanul. Un dialog a fost deschis de mult timp”, a declarat Suveranul Pontif. 

Papa Francisc s-a referit și la controversatele declarații pe care le-a făcut în legătură cu ”Marea Rusie”. Suveranul Pontif a admis că ar fi greșit, dar a insistat că s-a referit strict la moștenirea culturală și nu la imperialismul rus. 

”Poate că nu a fost corect, nu știu. Dar ceea ce le-am spus tinerilor ruși este să își asume propria moștenire. Cea a Marii Rusii. Cultura rusă este de o imensă frumusețe, de o mare profunzime. Ea nu ar trebui să fie anulată din cauza problemelor politice”, a mai spus Papa Francisc. 

La sfârșitul săptămânii trecute, Suveranul Pontif a generat indignarea Ucrainei. Papa Francisc le spunea tinerilor ruși catolici că sunt urmașii unei țări a sfinților, a regilor, a lui Petru cel Mare și a Ecaterinei a II-a. Ai unei Rusii imperiale pline de cultură și umanitate. De la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, Francisc a numit acțiunile Moscovei drept brutale și s-a rugat constant pentru pace.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE