Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa afirmă că este desfășurată o misiune secretă pentru a aduce acasă copiii ucraineni duși în Rusia

Papa Francisc a dezvăluit că o "misiune" secretă de pace este în curs de desfășurare pentru a aduce acasă copiii ucraineni care au fost duși în Rusia. Moscova a negat orice abatere.

Reunirea copiilor și a prizonierilor ucraineni cu familiile lor

El a declarat duminică că Vaticanul este dispus să ajute la facilitarea întoarcerii copiilor ucraineni duși în Rusia în timpul războiului, afirmând că Sfântul Scaun a ajutat deja la medierea unor schimburi de prizonieri și că va face "tot ce este omenește posibil" pentru a reuni familiile.

"Toate gesturile umane ajută. Gesturile de cruzime nu ajută", a declarat acesta în timpul unei conferințe de presă aeriene în drum spre casă din Ungaria.

Papa a dezvăluit, de asemenea, că o "misiune" secretă de pace este în curs de desfășurare.

Cu toate acestea, el nu a oferit detalii atunci când a fost întrebat dacă a vorbit despre inițiativele de pace în timpul discuțiilor pe care le-a avut la Budapesta în acest weekend cu premierul ungar Viktor Orban sau cu reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse din Ungaria.

"Există o misiune care nu este publică și care este în curs de desfășurare; când va fi publică, voi vorbi despre ea", a adăugat Suveranul Pontif.

Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Curtea Penală Internațională a emis luna trecută un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului rus pentru copii, acuzându-i de crime de război pentru răpirea copiilor din Ucraina.

Rusia a negat orice abatere, susținând că copiii au fost mutați pentru siguranța lor.

Prim-ministrul ucrainean Denis Shmihal s-a întâlnit săptămâna trecută cu Francisc la Vatican și i-a cerut ajutorul pentru returnarea copiilor ucraineni răpiți în urma invaziei rusești.

"L-am rugat pe Sanctitatea Sa să ne ajute să îi întoarcem acasă pe ucrainenii, copiii ucraineni care sunt reținuți, arestați și deportați în mod criminal în Rusia,″ a declarat Shmihal pentru Asociația Presei Străine după audiență.

Francisc a reamintit că Sfântul Scaun a facilitat unele schimburi de prizonieri, lucrând prin intermediul ambasadelor, și a fost deschis la cererea Ucrainei de a reuni copiii ucraineni cu familiile lor.

"Schimburile de prizonieri au decurs bine. Cred că ar putea merge bine și pentru acest lucru. Este important", a spus el despre reunificarea familiilor.

"Sfântul Scaun este disponibil să o facă pentru că este lucrul corect", a spus el, adăugând că "trebuie să facem tot ce este omenește posibil".

Oficialii ucraineni au declarat în trecut că cel puțin 20.000 de copii au fost duși în Rusia, dar cifra reală ar putea fi mult mai mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE