Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc s-a întâlnit cu refugiaţii ucraineni, în timpul vizitei sale în Ungaria

Publicat de: Euronews

Papa Francisc a pledat sâmbătă pentru "eradicarea răului indiferenţei", în timpul unei întâlniri cu refugiaţi, în cea de-a doua zi a vizitei sale în Ungaria.

Suveranul Pontif a pledat vineri, la Budapesta, împotriva "rigidităţii", a "închiderilor" şi a tendinţei "de retragere", într-un discurs adresat premierului naţionalist Viktor Orban, cunoscut pentru politica sa anti-imigranţi.

Sâmbătă dimineaţă, circa 600 de refugiaţi - majoritatea din Ucraina - şi persoane sărace s-au adunat la biserica neogotică Sfânta Elisabeta, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea în centrul capitalei Budapesta. O mie de credincioşi au participat, de asemenea, la eveniment în curtea bisericii.

După ce a ascultat diverse mărturii, inclusiv pe cea a lui Oleg Iakovlev, un tată ucrainean a cinci copii care a povestit că a fugit din ţara sa în timpul războiului, papa Francisc a mulţumit populaţiei ungare, în special asociaţiilor religioase, pentru că a primit cu "generozitate" şi "entuziasm atâţia refugiaţi ucraineni".

Contrar discursului său obişnuit, guvernului Orban îi place să laude ospitalitatea oferită celor care vin din Ucraina vecină, tema centrală a acestei a doua vizite papale în mai puţin de doi ani în Ungaria.

Peste două milioane de refugiaţi ucraineni au ajuns în Ungaria

Din februarie 2022, peste două milioane de refugiaţi ucraineni au ajuns în Ungaria, însă doar 35.000 au aplicat pentru statutul de "protecţie temporară" instituit de Uniunea Europeană, potrivit datelor Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

"Ne simţim în siguranţă aici, mulţi oameni ne ajută", a declarat Olesia Misiats, o mamă a trei copii, care a părăsit Kievul anul trecut. Aflată în biserică, alături de fiica şi soţul ei, ea afirmă că este "fericită" de această vizită papală. "Îl respect foarte mult pe papă pentru că se roagă pentru Ucraina, vrea să se termine acest război", a mai spus ea.

Suveranul pontif s-a întâlnit, de asemenea, în cursul dimineţii cu copii şi cu tineri cu dizabilităţi care au cântat în faţa lui. El a făcut şi o vizită comunităţii greco-catolice, biserică răsăriteană de rit bizantin care recunoaşte autoritatea Romei.

Papa Francisc urmează să susţină un discurs sâmbătă după-amiază (14:30 GMT) pe un stadion unde sunt aşteptaţi să participe aproximativ 11.000 de tineri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE