Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Pandemia tăcută": Ce face UE pentru a lupta împotriva rezistenței antimicrobiene

Rezistența antimicrobiană - sau RAM - este cauzată în principal de utilizarea excesivă și abuzivă a antibioticelor, antisepticelor și antifungicelor.

Aceasta afectează oamenii, animalele, plantele și mediul înconjurător.

Rezistența antimicrobiană provoacă aproximativ 35 000 de decese în fiecare an în Uniunea Europeană, iar costurile anuale cu asistența medicală și pierderile de productivitate sunt estimate la 1,5 miliarde de euro.

Seminarele organizate periodic ajută pacienții, medicii, reprezentanții companiilor farmaceutice, cercetătorii și factorii de decizie politică din UE să discute despre măsurile de prevenire și control a ceea ce ei numesc "o pandemie tăcută".

Experții sunt de acord că rezistența antimicrobiană se numără printre primele trei amenințări la adresa sănătății cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană.

Cum își propune UE să abordeze problema RAM?

O situație letală, complexă și urgentă pe care Comisia Europeană și-a propus să o abordeze prin reducerea consumului de antimicrobiene cu 20 %.

Comisia Europeană dorește, de asemenea, să încurajeze dezvoltarea de noi antibiotice, de exemplu, acordând dezvoltatorilor un an suplimentar de protecție a datelor de reglementare.

"Din anii 1980, nu am mai avut niciun antimicrobian nou dezvoltat. Așadar, trebuia să oferim stimulente puternice pentru dezvoltarea de noi, de noi antimicrobiene", a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.

"Facem acest lucru prin propunerea voucherelor de exclusivitate transferabile. Trebuie să lucrăm, de asemenea, la promovarea utilizării prudente a antimicrobienelor și la abordarea abuzului de antimicrobiene. Dar, în același timp, trebuie să sprijinim industria farmaceutică europeană, pentru ca aceasta să inoveze, astfel încât să avem produse noi pe piață."

Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice spune că este, de asemenea, pregătită să își joace rolul.

"În 2020, am propus un fond de 1 miliard de dolari americani până în 2030, cu obiectivul de a găsi două până la patru noi antibiotice", a declarat Nathalie Moll, director general al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice.

"Acesta era un fel de fond de tranziție pentru a ajuta micile biotehnologii care până acum nu reușeau să producă antibiotice. Dar nu poate înlocui un sistem adecvat de stimulente."

Iar pacienții concluzionează că sensibilizarea publicului este la fel de importantă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE