Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Răspândirea COVID-19 în noul val. Medic: Este ca gripa. Ne putem reinfecta, dar simptomele vor fi foarte ușoare

S-a dublat numărul cazurilor de COVID. Peste 11.600 de cazuri noi au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Au fost înregistrate și 38 de decese noi, printre care și un copil la categoria 0-9 ani. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că la jumătatea lunii august numărul cazurilor de COVID se va stabiliza. Alexandru Rafila a precizat, însă, că este posibil un val 7 al pandemiei, la finalul anului. Cât despre noua variantă de vaccin anti-COVID, ministrul susține că va ajunge în România, cel mai probabil, în luna octombrie.

Răspândirea COVID, în noul val

„Acest val va fi mai ușor, în sensul că suntem imunizați. Multe persoane vulnerabile au murit, iar situația acum este alta. Noi ne așteptăm la valuri, dar problema e ce vom face de acum. Dacă avem trei doze de vaccin și am trecut și prin boală riscurile să ne infectăm sunt foarte mici. Este ca gripa. Ne putem reinfecta, dar simptomele vor fi foarte ușoare”, a spus Mircea Iliescu, doctor în genetica umană la Universitatea Cambridge, pentru Euronews România.

„Paradoxal, poate fi un motiv de optimism, pentru că vârful săptămânal de marți și care, de obicei, e dublu sau un pic mai mult decât dublul cazurilor de luni se află sub vârful de săptămâna trecută, când a fost peste 12 mii de cazuri. Scenariul cel mai optimist la care putem spera este un platou în luna august, în jurul a 10 mii de cazuri pe zi. Este mai bine decât să continuăm în ritmul de acum două săptămâni și am fi fost în jurul a 20 de mii de cazuri astăzi. Ceea ce produce îngrijorări mari acum este numărul de decese care a crescut săptămâna trecută cu peste 200% față de prima parte a valulului, care a fost produsă, în principal, de varianta BA.2, mai puțin virulentă decât BA.5, dominantă acum”, transmite medicul și cercetătorul Octavian Jurma.

Când se termină valul

„În octombrie, la sfârșitul lunii, după perioada de platou ar mai urma o fază de creștere, odată cu deschiderea școlilor, după care vom avea adevăratul vârf al valului și o coborâre. Acesta este un scenariu optimist, în care în septembrie vom putea fi la incidența mică”, spune medicul Octavian Jurma.

Ce putem face pentru a nu ne infecta în concedii

Pentru a evita anumite costuri economice mai mari, din cauza anulării vacanțelor, specialiștii recomandă câteva măsuri luate la nivel de familie:

  • reducerea numerelor de contacte sociale,
  • neparticiparea la evenimente, în zone cu risc ridicat, mall-uri,
  • portul măștii FFP2,
  • trierea persoanelor care iau contact cu copiii, care sunt mai vulnerabili,
  • vaccinarea.

Importanța vaccinării

„Problema în România este că nu există acele trei doze. Dacă avem trei doze și a patra, în toamnă, vom avea imunitate serioasă, plus că vom fi și făcut virusul, la un moment dat. Varianta care circulă acum nu provoacă îmbolnăviri atât de grave”.

Doctorul Mircea Iliescu a mai evidențiat că la noi în țară există mulți oameni încă vulnerabili, iar mai mult de jumătate dintre persoanele în vârstă nu au fost încă vaccinate sau nu au două-trei doze de vaccin. Acesta a avertizat că problema ar putea apărea în toamnă.

Este necesară încă purtarea măștii?

„Depinde de context. Într-un troleibuz aglomerat, unde sunt mulți oameni în vârstă și mulți dintre ei, probabil, nu sunt vaccinați, decizia este să porți mască. Într-o țară în care majoritatea oamenilor vulnerabili sunt vaccinați, atunci, ceilalți se pot simți mai relaxați”, spune Mircea Iliescu, doctor în genetica umană la Universitatea Cambridge.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE