Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

(P) UNST Politehnica București și Vodafone, eforturi comune pentru a dezvolta orașe inteligente

Conceptul de oraș inteligent e mai aproape de realitate ca niciodată. În premieră, mediul universitar din România își unește forțele cu mediul de afaceri și cu administrația locală, pentru a revoluționa felul în care arată marile orașe. Astfel, Universitatea Naţională de Ştiinţe şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, alături de Vodafone România - cel mai important operator de telecomunicații și tehnologie din România, precum și de alți furnizori de energie și integratori IT&C au creat un Centru Internaţional Tehnic pentru Inovare în Smart City ‘CITI Cluster’.

Acest lucru se va traduce în viitorul apropiat prin soluții inovatoare la problemele care ne exasperează zi de zi: poluare, aglomerație, lipsa unor standarde privind construcțiile.

Mihnea Costoiu, despre dezvoltarea de orașe inteligente: ”Ne dorim să aducem tehnologia din universitate în fața oamenilor”

 În încercarea de a transforma orașele din România în orașe ale viitorului, mediul academic, sectorul public și cel privat și-au unit forțele într-un parteneriat menit să găsească soluții pentru provocările tot mai complexe actuale.

Mihnea Cosmin COSTOIU, rector Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București: „Ne dorim să aducem tehnologia din universitate în fața oamenilor într-un mod nu doar transparent, ci și practic. Astfel, ca viața oamenilor să se îmbunătățească. Ne dorim ca studenții noști să beneficieze de toate aceste tehnologii, care vine pusă la dispoziția lor.”

CEO Vodafone România: ”Este prima dată când văd un demers atât de bine organizat

În acest context, conceptul de oraș inteligent devine tot mai relevant. Orașele smart sunt cele care folosesc tehnologia modernă în domeniul public, de la transport public și managementul energiei, la colectarea deșeurilor. 

Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România: „Cred că este un proiect extrem de ambițios. După cum știți, noi colaborăm cu Politehnica de doi ani și, ca parte a acestei colaborări, când a apărut această idee, ne-am implicat imediat. Este prima dată când văd un demers atât de bine organizat de a aduce laolaltă domeniul industrial și pe cel academic, cu scopul de a veni cu inovație reale pe un subiect care este și va continua să fie foarte fierbinte și anume: cum digitalizăm orașele.”

Cum este implementat conceptul de oraș smart în UE

Conceptul de oraș smart este deja bine cunoscut în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană.

Până în 2030, locuitorii din Suceava, din Cluj-Napoca și cei din sectorul 2 al Capitalei ar putea pierde mai puțin timp în trafic. Aceste comunități au fost selectate de Comisia Europeană pentru a realiza conceptul “Orașului de 15 minute”.

Până în 2030, cele mai importante servicii și puncte de interes, cum ar fi: farmacii, magazine, școli și grădinițe, ar trebui să fie la un sfert de oră de mers pe jos sau cu bicicleta de locuințele oamenilor.

Instituțiile care fac parte din Asociația ”CITI”

Din noua Asociație ”CITI” fac parte Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București (UNSTPB), Primăria Sectorului 6, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București (ICI), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațiala "Elie Carafoli", Universitatea Maritimă Constanța, dar și lideri din mediul privat precum cel mai important operator de telecomunicații și tehnologie din România, furnizori de energie, integratori IT&C și companii care au dezvoltat până acum soluții IT care au schimbat în bine alte orașe europene.

Scopul Asociației ,,CITI” este de a crea și consolida o rețea de entități publice și private în vederea dezvoltării și implementării de soluții precum: digitalizare, cercetare și inovare, transfer de „know-how”, ”networking”, dezvoltarea resurselor umane etc, pentru diverse entități, comunități și unități teritorial administrative.

Asociația își propune să contribuie la sporirea competitivității economiei naționale și la creșterea capacității instituționale de implementare a politicilor și directivelor europene în domeniul ”smart city” precum: controlul poluării, reducerea risipei, digitalizarea comunităților, educarea cetățenilor în diverse aspecte socio – economico – culturale, dezvoltarea de materiale și servicii inovative nepoluante și sustenabile din punct de vedere al mediului înconjurător, atragerea și utilizarea eficientă a fondurilor nerambursabile sau a altor resurse financiare pentru atingerea dezideratelor menționate anterior.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE