Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

(P) Salvamont România scrie istorie, cu ajutorul Vodafone. După drone de salvare, compania a oferit și cel mai performant detector subacvatic din lume

În premieră națională,  Salvamont România beneficiază de cel mai performant detector subacvatic din lume, care vine în completarea dronelor folosite pentru căutare și salvare pe munte.

Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România povestește că drona subacvatică, intrată recent în posesia salvatorilor, cu sprijinul Vodafone, poate face diferența între viață și moarte.  Folosește inteligența artificială și poate găsi persoane aflate în situație critică în peșteri inundate ori captive în canioane afectate de viituri. Poate identifica, chiar, dispăruți în lacurile montane. Potrivit lui Cornoiu, numărul acestor cazuri este în creștere, în România

Dronele au un rol vital în activitatea Salvamont și își extind în permanență aria de salvare, spune și Ciprian Zamfirescu, directorul de tehnologie Vodafone. Sunt folosite, primar, în căutarea răniților și dispăruților pe munte, dar și după dezastre naturale – precum cutremurele – ori în cadrul unor programe-pilot. Cum ar fi, de exemplu, cartografierea zonelor turistice pentru evitarea alunecărilor de pietre.

Stagiu de pregătire pentru salvarea acvatică cu specific montan

Ca tehnologia donată de Vodafone, în ultimul an, să fie folosită la capacitate maximă, salvatorii au pus dronele și detectorul subacvatic la treabă în primul stagiu de pregătire profesională a salvamontiștilor români în salvarea acvatică cu specific montan.

VEZI GALERIA
2 imagini

Acest stagiu de pregătire presupune activități practice de căutare – salvare din ape deschise de munte cu salvatori acvatici și scafandri, folosirea câinilor de salvare în mediul acvatic montan, respectiv organizarea punctului medical de triaj și de prim ajutor.

Dronele și inteligența artificială au și ele un rol vital, scurtând timpul de intervenție de până la zece ori.

În prezent, Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone primește peste 14 mii de apeluri anual. În peste 6 mii de cazuri este vorba despre victime ale unor accidente montane, care au nevoie de intervenția echipelor de salvatori.

Peste 100 de mii de români au instalată aplicația Salvamont (disponibilă gratuit pe Android și iOS), un ghid complet de informare și orientare montană, care oferă, în același timp, și opțiunea SOS – un serviciu de localizare a poziției telefonului, prin intermediul căruia dispeceratul poate fi notificat în timp real cu privire la coordonatele acestora.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE