Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

(P) POLIJobs. Joburile viitorului în domeniul IT, în viziunea Systematic

Systematic este un producător internațional de software cu capital danez. Centrul de dezvoltare din România și-a început activitatea în 2017 și are în prezent o comunitate de peste 140 de angajați care lucrează la proiecte în domeniul educației, sănătății și apărării. Biroul din București găzduiește specialiști cu mulți ani de experiență în dezvoltarea de software, cât și tineri aflați la început de carieră prin intermediul programului de internship pe care îl organizează anual.

 Cum arată jobul și angajatul viitorului în acest domeniu?

Joburile viitorului în domeniul IT vor cere angajați flexibili, cu abilități tehnice avansate în domenii precum inteligența artificială și securitatea cibernetică. Adaptabilitatea, comunicarea eficientă și capacitatea de a lucra la distanță devin tot mai importante, iar atenția sporită acordată securității datelor și dezvoltării sustenabile definesc profilul potrivit pentru angajatul din viitor. De asemenea, creativitatea, gândirea critică și abilitățile interpersonale rămân esențiale, în timp ce angajații trebuie să rămână deschiși către învățare pe tot parcursul vieții pentru a se menține la curent cu noile tehnologii și tendințe în domeniul IT.

 Care este perspectiva companiei asupra modului în care tehnologia schimbă piața muncii din România?

Tehnologia schimbă rapid piața muncii la nivel global, cât și în România, conducând la automatizarea unor activități, redefinirea unor roluri și crescând cererea pentru abilități digitale. Anumite sectoare precum IT, telecomunicații și e-commerce vor înregistra, cel mai probabil, creșteri notabile, iar flexibilitatea și agilitatea sunt concepte de bază. Pentru a se putea adapta la noile cerințe, atât angajatorii cât si angajații, vor fi nevoiți să investească în programe de învățare și dezvoltare a unor noi abilități.

Produsele noastre sunt dezvoltate cu scopul de a simplifica luarea deciziilor în momente critice, iar inovația, automatizarea și eficiența stau la baza acestora. Modul în care tehnologia schimbă piața muncii din România ne face să privim cu optimism modul în care compania noastră va continua dezvoltarea pe piața locală, precum și creșterea disponibilității de personal bine pregătit în domeniile tehnice.

În acest moment există un deficit de peste 30.000 de angajați în piața de IT din România, iar acest deficit va crește în anii următori ca urmare a cererii ridicate pentru soluțiile ce ofera automatizare și eficientizare în toate domeniile.

Desigur ca sunt și meserii care probabil că vor deveni mai puțin solicitate ca urmare a tehnologizării, dar asta nu va face altceva decât să creeze noi oportunități în piața muncii. Cei care sunt activi acum în piața muncii, precum și cei care urmează să intre în rândul angajațior în următorii ani,trebuie să dea dovadă de flexibilitate și adaptabilitate. Vor apărea tehnologii noi, precum și noi moduri de lucru, dar toate acestea ne vor face activitățile de zi cu zi mai ușoare.

La toate aceste schimbări trebuie să răspundem și să reacționăm cu toții: mediul privat, domeniul public, fiecare individual, întreaga societate. Adaptarea sistemului educațional joacă și ea un rol esențial, iar aici este mare nevoie de o îmbunătățire continua pentru a reuși să aducem în piața muncii oamenii de care este nevoie, cu pregătirea relevantă în domeniile de interes.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE