(P) Cum a schimbat chirurgia robotică tratamentele afecțiunilor urologice? Dr. Andrei Nadu: În cazul unor tumori maligne, avem astăzi mult mai multe șanse de a păstra rinichiul afectat

Una dintre cele mai avansate tehnici chirurgicale disponibile astăzi în medicină este  chirurgia robotică, cu avantaje majore pentru pacienți. În cazul afecțiunilor urologice, astfel de intervenții asistate robotic sunt, în general, rezervate pentru tratamentul bolilor oncologice, explică Dr. Andrei Nadu, Medic Urolog în cadrul Ponderas Academic Hospital, beneficiile oferite revoluționând tratamentul pentru pacienții cu cancer renal sau de prostată.

„Există o adevărată schimbare de paradigmă în ceea ce privește chirurgia rinichiului, adusă de intervențiile robotice. Acum 20 de ani, se făcea nefrectomie deschisă, totală, adică scoaterea completă a rinichiului afectat prin chirurgia clasică. Ulterior, am evoluat către scoaterea rinichiului laparoscopic, apoi am învățat că putem conserva rinichiul, eliminând laparoscopic părțile afectate. Astăzi, prin chirurgia robotică, reușim să scoatem în întregime tumora, cu o precizie și acuratețe cât mai mari și, concomitent, să conservăm cât mai bine rinichiul și funcția renală”, subliniază Dr. Andrei Nadu.

Sistemele robotice aduc avantaje extraordinare atât din punctul de vedere al actului medical, cât și al pacientului care trece printr-o astfel de intervenție. Pentru pacient, chirurgia robotică înseamnă un risc redus de complicații, o perioadă de spitalizare redusă, precum și o recuperare rapidă. Faptul că intervențiile chirurgicale robotice permit un grad înalt de precizie înseamnă incizii de câțiva milimetri la exterior, dar și disecții deosebit de fine și de precise în interior, ceea ce contribuie semnificativ în procesele de recuperare și vindecare.

„În cancerele renale incipiente, care reprezintă, din fericire, marea majoritate a cazurilor pe care le vedem în ziua de astăzi, există două scopuri pe care le urmărim în tratamentul chirurgical: pe de o parte, să tratăm pacientul de cancer, prin eliminarea tumorii, și pe de altă parte, să maximizăm păstrarea funcției renale după chirurgie”, detaliază medicul. „Marea majoritate a procedurilor pe care le efectuăm sunt proceduri de conservare a rinichiului: se scoate tumora, rinichiul este conservat, iar pacientul rămâne cu doi rinichi funcționali. Acest lucru este foarte important, deoarece, în cancerul renal, există o rată de recurență: boala poate reveni pe același rinichi, dar poate reveni și pe celălalt rinichi, caz în care devine foarte important ca pacientul să păstreze funcția renală, cât timp acest lucru este posibil tehnic și ești sigur că tumora a fost rezecată în întregime – chirurgia pe un singur rinichi este foarte complicată, poate fi asociată cu disfuncție renală semnificativă, dializă și alte complicații, ceea ce ne dorim să evităm”, explică acesta.

Pentru medicul chirurg, robotul îmbunătățește abilitățile tehnice, dexteritatea și vizibilitatea în câmpul operator, ceea ce conduce la o creștere direct proporțională a preciziei intervenției chirurgicale.

„Chirurgia robotică este o chirurgie laparoscopică, non-deschisă, iar rafinarea din laparoscopică pură în chirurgie robotică reprezintă o tehnologizare foarte avansată, datorită faptului că nu folosim instrumente rigide și camere 2D, ci avem instrumente flexibile, care imită mâna, articulația mâinii, precum și două camere ce îți asigură o  imagine perfectă tridimensională, cu o rezoluție și o lumină foarte bune”, punctează Dr. Andrei Nadu.

Comparativ cu laparoscopia, care reprezintă o procedură cu o curbă de învățare grea pentru chirurg, intervențiile asistate robotic sunt extrem de intuitive și au o curbă de învățare mult mai mică, adaugă medicul. „Această mașinărie nu este un robot în sensul în care ni-l imaginăm, ci un instrument chirurgical, care nu operează singur, ci asistă medicul chirurg, având multiple avantaje. Precizia este crescută, iar rezultatele chirurgicale sunt foarte bune.”

Reducerea riscurilor urologice post-operatorii reprezintă unul din avantajele majore semnificative ale chirurgiei robotice. În cazul cancerelor de prostată, de exemplu, chirurgia deschisă aducea un risc crescut de incontinență urinară severă. „Astăzi, prin chirurgia robotică, vorbim de un risc mult scăzut, de 5%, de incontinență semnificativă. Este o îmbunătățire semnificativă față de perioada anterioară”, încheie Dr. Andrei Nadu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE